Erkendelse 6

Organismer består af celler - generne i dem kan både nedarves og ændres

Alle levende organismer består af en eller flere celler. Cellerne indeholder genmaterialet, altså koden for hvordan vi hver især kan udvikle os. Organismers opbygning med celler og gener rummer kilden til at forstå biologien i alt liv på Jorden, vores egne kroppe, vores hjerner, sundhed og sygdom.

I filmen ovenover er Vera en tur på Steno Museet. Her hører hun om DNA, celler og vaccination. Filmen er udlånt fra og produceret af Videnskabsår 22.

Til filmen knytter sig en lærervejledning, hvor du bl.a finder en faglig guide og inspiration til undervisningsmoduler. Find lærervejledningen her:

Lærervejledning erkendelse 6

Rammesæt fortællingen om begreberne, når eleverne ser filmen og rul begreberne endnu mere ud med de Testoteket undersøgelser, vi har foreslået herunder. Saml til sidst op ved at lade eleverne lave en model af celle med de organeller der findes i en celle.

Testoteket-undersøgelser, der passer til erkendelsen

  • Eleverne arbejder med hindbær og udtrækker arvemateriale, hindbærrets ‘DNA’.
  • En vigtig celle i menneskekroppen er nervecellen. Eleverne får et indblik, hvordan en nervecelle fungerer, og hvordan hormoner spiller en rolle i beskedsystemet.
  • Hvad sker der, når vi får feber, og hvordan fungerer vores immunforsvarsceller?
  • Hvad er sukkersyge, og hvad sker der med vores proteiner, når de bliver udsat for syre?
  • Hvad er corona, antistoffer, antigener, RNA og DNA? Hvordan fungerer en vaccination? Eleverne arbejder med deres egen antistof-test.
  • Hvad er en virus, og hvordan spredes den? 

Se også undersøgelserne i boksene nedenfor.

astra girl
Vi forklarer hvad antistoffer og -antigener er og hvordan en antistoftest virker. Så undersøger vi hvordan en narkotest virker og prøver at 'snyde den'.
I denne undersøgelse skal vi se på arvemateriale i hindbær. Bærrets DNA isoleres og udtrækkes, så du rent fysisk kan holde det i hånden.
I dette eksperiment undersøger elever selv, hvor meget en virus som SARS-2 kan sprede sig – både til andre mennesker og til overflader.
Når man har sukkersyge, kan man få insulinføling, insulinchok eller syreforgiftning. I denne observation vil I opleve, hvad der sker med proteiner, der bliver udsat for syre og syreforgiftning.
Feber hjælper kroppens immunforsvarsceller til at fungere bedre. Det medfører dårligere levevilkår for mikroorganismer. I skal her undersøge sammenhængen mellem temperatur og mikroorganismers trivsel.
Forelskelse er en tilstand, hvor vi er påvirket af transmitterstoffer og hormoner. I denne animation får I indblik i, hvordan kroppen sender beskeder med nerver og transmitterstoffer, og beskeder ved hjælp af hormoner.

Find flere aktiviteter

astra girl

Modtag Astras nyhedsbrev

Tilmeld dig til Astras nyhedsbrev og få løbende inspiration og ny viden til din undervisning i naturfag og de naturvidenskabelige fagområder. 

Skip to content