Erkendelse 10

Solsystemet er en meget lille del af en enkelt af milliarder af galakser i universet

Solsystemet med Solen i centrum består af otte klassiske planeter samt tusindvis af måner, dværgplaneter, asteroider og kometer. Vores solsystem er kun ét blandt 200 milliarder stjerner i vores galakse Mælkevejen. Universet indeholder milliarder af galakser. Om der findes liv andre steder i vores eller andre stjernesystemer er fortsat et relevant, men ubesvaret spørgsmål.

I filmen ovenover er Salam og Vera en tur på Planetariet. Her hører de om solsystemet, planeter og stjerner. Filmen er udlånt fra og produceret af Videnskabsår 22.

Til filmen knytter sig en lærervejledning, hvor du bl.a finder en faglig guide og inspiration til undervisningsmoduler. Find lærervejledningen her:

Lærervejledning erkendelse 10

Rammesæt fortællingen om begreberne, når eleverne ser filmen og rul begreberne endnu mere ud med de testoteket undersøgelser, vi har foreslået herunder. Saml til sidst op ved at lade eleverne lave en model af vores solsystem.

Testotek-undersøgelser, der passer til erkendelsen

  • Universets udvidelse og Hubbles Lov. Eleverne bygger en model, der illustrerer, hvad der sker, når universet udvider sig.
  • Hvad er planeter og findes der en endnu ikke opdaget ‘Planet 9’ derude? Eleverne laver deres egen model, der forklarer, hvorfor vi ‘ved’, at der findes en ‘Planet 9’.
  • Vi kan stadig høre lyden af Big Bang. Hvordan kender man forskel på sten, der kommer fra månen, Mars eller Solsystemets dannelse?
  • Hvordan afgør vi, om der har været eller er liv på en planet? Eleverne tester deres egne prøver.

 

Se også undersøgelserne i boksene nedenfor.

astra girl
I dette eksperiment skal I ved hjælp af Hubbles lov demonstrere, hvordan alle galakser i universet bevæger sig væk fra hinanden med en næsten konstant hastighed.
Nogle objekter uden for Neptun kredser ikke i cirkulære baner, men i elliptiske (aflange) baner. Derfor er der tegn på en 9. planet i solsystemet, som 'trækker' i objekterne. Få en forklaring på teorien og lav din egen model.
Hvad er en meteorid, en meteor og en meteorit, og hvordan kan du genkende en sten, der kommer fra Solsystemets dannelse eller en sten, der kommer fra Mars eller Månen?
I dette forsøg skal I undersøge tre overfladeprøver fra en anden planet, og se om I kan afgøre, om der er tegn på liv på planeten.
Jordens akse hælder en lille smule i forhold til en vinkelret bane rundt om Solen. Vis ved hjælp af et cykelhjul, hvordan den holder sig i balance i sin bane.

Find flere aktiviteter

astra girl

Modtag Astras nyhedsbrev

Tilmeld dig til Astras nyhedsbrev og få løbende inspiration og ny viden til din undervisning i naturfag og de naturvidenskabelige fagområder. 

Skip to content