Erkendelse 8

Fundamentale fysiske naturkræfter virker overalt i universet

Der eksisterer fire naturkræfter, nemlig tyngdekraft, elektromagnetiske kræfter samt den stærke og den svage kernekraft. De fire fundamentale naturkræfter kan hjælpe os med at beskrive hændelser og fænomener fra den mindste til den største skala.

I filmen ovenover er Salam en tur på Danmarks Tekniske Museum. Her hører han om tyngdekraft, elektromagnetisme og bølger. Filmen er udlånt fra og produceret af Videnskabsår 22.

Til filmen knytter sig en lærervejledning, hvor du bl.a finder en faglig guide og inspiration til undervisningsmoduler. Find lærervejledningen her:

Lærervejledning erkendelse 8

Rammesæt fortællingen om begreberne, når eleverne ser filmen og rul begreberne endnu mere ud med de testoteket undersøgelser, vi har foreslået herunder. Saml til sidst op ved at lade eleverne bygge en model af en elektromagnet.

Testotek-undersøgelser, der passer til erkendelsen

Se også undersøgelserne i boksene nedenfor. 

astra girl
Friktion og kuglelejer
Friktion eller gnidningsmodstand er en af de store naturkræfter. I dette eksperiment skal I opleve, hvor stærk en kraft friktion er.
Byg fremtidens transport – udfordringen
Elektromagnetismen har siden opdagelsen af H.C. Ørsted for over 200 år siden vundet stor udbredelse og skal måske være med til at sikre fremtidens transportform. I skal her fokusere på den del af teknologien, der giver fremdrift.
Newtons 2. og 3. lov
Newtons 2. og 3. love forklarer om objekter, der bevæger sig. I dette eksperiment skal I bruge jer selv som testpersoner i eksperimenter, der forklarer, hvad der sker, når objekter bevæger sig.
Hvordan undgår en satellit at styrte ned?
På grund af tyngdekraften trækker Jorden i de satellitter, der kredser om den. Med dette forsøg ser du, hvordan de ikke falder ned, og du får også en idé om, hvordan man kan bruge denne viden til at lande et rumskib.
Abstract glowing colorful equalizer sound wave background.
Lyd bevæger sig ved hjælp af luften og består af gentagende små trykbølger, der føles som vibrationer. Hvis lyden er særlig høj, kan man mærke den, fordi lyd kan få ting til at vibrere, og derfor kan man også optage lyden.
Meissner-effekten for en superleder
En superleder er ikke kun kendetegnet ved, at den leder elektrisk strøm uden tab. En anden egenskab, kaldet Meissner-effekten, kan demonstreres ved at lade en lille magnet svæve over en superleder.

Find flere aktiviteter

astra girl

Modtag Astras nyhedsbrev

Tilmeld dig til Astras nyhedsbrev og få løbende inspiration og ny viden til din undervisning i naturfag og de naturvidenskabelige fagområder.