Erkendelse 8

Fundamentale fysiske naturkræfter virker overalt i universet

Der eksisterer fire naturkræfter, nemlig tyngdekraft, elektromagnetiske kræfter samt den stærke og den svage kernekraft. De fire fundamentale naturkræfter kan hjælpe os med at beskrive hændelser og fænomener fra den mindste til den største skala.

I filmen ovenover er Salam en tur på Danmarks Tekniske Museum. Her hører han om tyngdekraft, elektromagnetisme og bølger. Filmen er udlånt fra og produceret af Videnskabsår 22.

Til filmen knytter sig en lærervejledning, hvor du bl.a finder en faglig guide og inspiration til undervisningsmoduler. Find lærervejledningen her:

Lærervejledning erkendelse 8

Rammesæt fortællingen om begreberne, når eleverne ser filmen og rul begreberne endnu mere ud med de testoteket undersøgelser, vi har foreslået herunder. Saml til sidst op ved at lade eleverne bygge en model af en elektromagnet.

Testotek-undersøgelser, der passer til erkendelsen

 

Se også undersøgelserne i boksene nedenfor. 

astra girl
Friktion eller gnidningsmodstand er en af de store naturkræfter. I dette eksperiment skal I opleve, hvor stærk en kraft friktion er.
Newtons 2. og 3. love forklarer om objekter, der bevæger sig. I dette eksperiment skal I bruge jer selv som testpersoner i eksperimenter, der forklarer, hvad der sker, når objekter bevæger sig.
På grund af tyngdekraften trækker Jorden i de satellitter, der kredser om den. Med dette forsøg ser du, hvordan de ikke falder ned, og du får også en idé om, hvordan man kan bruge denne viden til at lande et rumskib.
Lyd består af små trykbølger, der føles som vibrationer i luften. Hvis lyden er særligt høj, kan man mærke vibrationerne, og det er sådan man optager lyd.

Find flere aktiviteter

astra girl

Modtag Astras nyhedsbrev

Tilmeld dig til Astras nyhedsbrev og få løbende inspiration og ny viden til din undervisning i naturfag og de naturvidenskabelige fagområder. 

Skip to content