Erkendelse 8

Fundamentale fysiske naturkræfter virker overalt i universet

Der eksisterer fire naturkræfter, nemlig tyngdekraft, elektromagnetiske kræfter samt den stærke og den svage kernekraft. De fire fundamentale naturkræfter kan hjælpe os med at beskrive hændelser og fænomener fra den mindste til den største skala.

I filmen ovenover er Salam en tur på Danmarks Tekniske Museum. Her hører han om tyngdekraft, elektromagnetisme og bølger. Filmen er udlånt fra og produceret af Videnskabsår 22.

Til filmen knytter sig en lærervejledning, hvor du bl.a. finder en faglig guide og inspiration til undervisningsmoduler. Find lærervejledningen her:

Lærervejledning erkendelse 8

Rammesæt fortællingen om begreberne, når eleverne ser filmen og rul begreberne endnu mere ud med de Testoteket-undersøgelser, vi har foreslået herunder. Saml til sidst op ved at lade eleverne bygge en model af en elektromagnet.

Testoteket-undersøgelser, der passer til erkendelsen

Se også undersøgelserne i boksene nedenfor. 

astra girl
Friktion eller gnidningsmodstand er en af de store naturkræfter. I dette eksperiment skal I opleve, hvor stærk en kraft friktion er.
Elektromagnetismen bliver måske det, som sikrer fremtidens transportform. I skal her fokusere på den del af teknologien, der giver fremdrift.
Hvorfor mon? Hvilke usynlige "kræfter" eller energiformer kender du til?
Byg en lille motor, der virker ved hjælp af elektromagnetisme.
Newtons 2. og 3. love forklarer om objekter, der bevæger sig. I dette eksperiment skal I bruge jer selv som testpersoner i eksperimenter, der forklarer, hvad der sker, når objekter bevæger sig.
Tyngdekraften gør, at Jorden trækker i de satellitter, der kredser om den. Undersøg, hvorfor de ikke falder ned, og få en idé om, hvordan denne viden kan bruges til at lande et rumskib.
Lyd består af små trykbølger, der føles som vibrationer i luften. Hvis lyden er særligt høj, kan man mærke vibrationerne, og det er sådan man optager lyd.
En superleder er bl.a. kendetegnet ved egenskaben Meissner-effekten, som demonstreres ved at lade en lille magnet svæve over en superleder.
I denne aktivitet skal du bygge en simpel elektromagnet.

Find flere aktiviteter

astra girl

Modtag Astras nyhedsbrev

Tilmeld dig til Astras nyhedsbrev og få løbende inspiration og ny viden til din undervisning i naturfag og de naturvidenskabelige fagområder. 

Skip to content