Erkendelse 7

Alt i universet er opbygget af små partikler

Filosoffen Demokrit (460-370 f.Kr.) menes at være den første, som fremsatte en teori om, at verden består af en masse små dele, som han kaldte atomos. Det var starten til en lang naturvidenskabelig rejse, som har ført til en erkendelse af, at Universet er opbygget af små partikler.

I filmen ovenover er Salam en tur på Danfoss Universe. Her hører han om atomer, molekyler og tilstandsformer. Filmen er udlånt fra og produceret af Videnskabsår 22.

Til filmen knytter sig en lærervejledning, hvor du bl.a finder en faglig guide og inspiration til undervisningsmoduler. Find lærervejledningen her:

Lærervejledning erkendelse 7

Rammesæt fortællingen om begreberne, når eleverne ser filmen og rul begreberne endnu mere ud med de testoteket undersøgelser, vi har foreslået herunder. Saml til sidst op ved at lade eleverne bygge modeller af molekyler.

Testotek-undersøgelser, der passer til erkendelsen

  • Tilstandsformerne gas, flydende og fast. Eleverne arbejder med tilstandsformer og læreren demonstrerer en sublimation.
  • Overgangen mellem fast og flydende. Eleverne arbejder med slim og demonstrerer overgangsformen.
  • Grundstofferne har deres egne spektrallinjer, der kan ses ude i universet, og nogle gange kan man se disse ved en flammeprøve. Eleverne arbejder med forskellige saltes flammefarver.
  • Hvilke grundstoffer skal der til for at producere en smartphone? Eleverne arbejder med et helt særligt periodisk system for at fastslå dette.
  • Forstå hvad 3D-print er: Molekyler der lægges ‘lag på lag’.
  • Lav jeres eget hologram - bestående af molekyler.

 

Se også undersøgelserne i boksene nedenfor.

astra girl
Stoffer kan have forskellige tilstandsformer: fast, flydende og gasform. I dette forsøg kan du lave din egen slim og undersøge grænsen mellem fast og flydende form.
Nogle gange kan stoffer gå direkte fra fasen ‘fast’ til ‘gas’, og så kalder vi det en sublimation. I dette eksperiment viser jeres lærer jer en rigtig flot sublimation.
Nogle grundstoffer frembringer en flammefarve, når grundstoffet brændes af. Farven er en ‘model’ af grundstoffets spektrallinje, men hvilke ‘farve-fingeraftryk’ har kendte grundstoffer?
Her bliver I præsenteret for et periodisk system, der illustrerer mængden af de forskellige grundstoffer på jorden. I finder samtidig ud af, hvilke grundstoffer der skal bruges til at lave en smartphone.
3D-print skaber en model ved, at 3D-printeren “bygger modellen op fra bunden” ved at lægge lag på lag. I skal se en video, der viser jer, hvordan en 3D-printer virker og forklarer, hvad en 3D resin-printer er.
Et hologram er en avanceret form for fotografi, hvor billedet viser motivet tredimensionelt og ser ud som om det har dybde. I dette illustrationsforsøg skal I først se, hvordan man laver et hologram og derefter selv lave et.

Find flere aktiviteter

astra girl

Modtag Astras nyhedsbrev

Tilmeld dig til Astras nyhedsbrev og få løbende inspiration og ny viden til din undervisning i naturfag og de naturvidenskabelige fagområder. 

Skip to content