Erkendelse 9

Energien i universet er bevaret, men kan ændres fra én form til en anden

Hvad er energi egentlig, hvor kommer den fra, og hvor bliver den af, når vi har omsat den? Vi omsætter energi både direkte i vores egne biologiske processer, men også indirekte til at holde vores huse varme, til transport og i vores industri. Der omsættes energi i kemiske og biologiske processer og i kernereaktioner. Den måde, vi omsætter energi på i samfundet, har stor betydning for samfundsudviklingen.

I filmen ovenover er Vera en tur på Energimuseet. Her hører hun om generatorer, bevægelsesenergi og elektrisk energi. Filmen er udlånt fra og produceret af Videnskabsår 22.

Til filmen knytter sig en lærervejledning, hvor du bl.a finder en faglig guide og inspiration til undervisningsmoduler. Find lærervejledningen her:

Lærervejledning erkendelse 9

Rammesæt fortællingen om begreberne, når eleverne ser filmen og rul begreberne endnu mere ud med de testoteket undersøgelser, vi har foreslået herunder. Saml til sidst op ved at lade eleverne lave en model af et selvvalgt system med bæredygtig energi.

Testotek-undersøgelser, der passer til erkendelsen

 

Se også undersøgelserne i boksene nedenfor. 

astra girl
Bioethanol indeholder meget energi i sine kemiske bindinger. En del af den energi frigøres ved forbrænding, og derfor kan man bruge det som brændstof til biler. Undersøg, hvad der sker, når bioethanol afbrændes.
Når du kan se farver, er det fordi, farver er lys med forskellige bølgelængder. Undersøg, hvad det betyder, og hvor meget energi, lyset fra forskellige farver transporterer.
Laserlys er et helt specielt lys, der indeholder meget energi, har samme bølgelængde og som samler sig til én laserstråle. I denne observation skal du teste laserlys og selv observere, hvordan laserlys opfører sig.
I dette illustrationsforsøg vises det, hvordan solcelleenergi kan oplagres som potentiel energi, der efterfølgende kan frigøres og benyttes som elektrisk energi.

Find flere aktiviteter

astra girl

Modtag Astras nyhedsbrev

Tilmeld dig til Astras nyhedsbrev og få løbende inspiration og ny viden til din undervisning i naturfag og de naturvidenskabelige fagområder. 

Skip to content