Jordens akse hælder en lille smule i forhold til en vinkelret bane rundt om Solen. Vis ved hjælp af et cykelhjul, hvordan den holder sig i balance i sin bane.
Prøv at svare på følgende spørgsmål:
På samme måde som hjulet blive stabilt når det roterer, så holder Jorden balancen, fordi den roterer en gang om sin akse på et døgn. Jordens akse hælder 23,5 grade i forhold til vinkelret på banen omkring Solen. Det er denne hældning, der giver os årstider. Det betyder nemlig at en del af Jorden er tættere på Solen på nogle tidspunkter af året end andre.
Hvis Jordens akse vippede meget, så ville årstiderne blive meget forstyrret. Jordens akse vipper meget lidt. Den lille vipning er med til at bestemme, hvornår der kommer istider.
Månen skaber stabilitet
Vores store Måne er med til at forhindre Jorden i at vippe ret meget. Det er fordi, Månen drejer omkring Jorden.
Planeten Mars vipper meget mere, fordi den ikke har så stor en måne, og fordi Mars er meget mindre. Derfor er klimaet på Mars meget mindre stabilt. Forskerne mener, at Månen har stor betydning for, at livet har udviklet sig, som det har.
Rotationen giver balance. Du mærker disse kræfter, hver gang du cykler.
Prøv at ændre på hastigheden du roterer hjulet med. Din variabel er rotationshastigheden.
Prøv at ændre på hældningen af hjulet. Din variabel er hældningen.
Virkningsfuld kompetenceorienteret naturfagsundervisning indeholder bl.a. elementer af problembaseret og elevstyret undervisning. Et greb, du som underviser kan bruge, er at implementere åbenhed, ved at stilladsere undersøgelserne med frihedsgrader.
Problembaseret og elevstyret undervisning er kendetegnet ved, at eleverne arbejder selvstændigt med egne undersøgelser. Eleverne skal finde egne svar, og det skal ikke være givet på forhånd, hvad de skal. Eleverne skal ikke reproducere eller genskabe allerede eksisterende undersøgelser.
Som underviser udvælger du en grad af frihed samt hvilket trin, den skal implementeres i. Astra opdeler en undersøgelse i følgende seks trin, hvor du kan arbejde med implementering af frihedsgrader.
Tilmeld dig Astras nyhedsbrev og få ny inspiration til din undervisning i naturfag og naturvidenskab - herunder de nyeste Testotek-undersøgelser