Aflæs luftkvalitet ved brug af laver

I denne aktivitet skal eleverne prøve at ‘biomonitorere”. At biomonitorere betyder at benytte noget levende til at undersøge fx luftens kvalitet.

Hvordan spreder lav sig?

Søren Storm viser en pind med lav

Lav er en symbiose mellem en svamp og alger. Når lav spreder sig, skal der både alger og svampe til for, at det bliver en lav. Naturen har forskellige måder at gøre det på.

Hvordan får mos og lav næring?

Kasper Bertelsen viser et stykke mos og en pind med lav

Mos er en primitiv plante med grønkorn, der laver fotosyntese. Laver er såkaldt symbiose mellem en svamp og en alge. Svampen nyder godt af algens fotosyntese, mens svampen beskytter algen.

Biomonitering med lav

Biomonitering er, når man bruger noget levende til at undersøge noget andet. Laver kan bruges til at undersøge om luften er ren, eller forurenet.

Hvor mange slags lav kan du finde?

Eleverne undersøger udbredelsen af laver i et område. Uden at kende arternes navne får eleverne tal på, om der er mange eller få arter, og om der vokser meget eller lidt i området.

Svampesporer

Mønstre af svampesporer på mørkt karton

Hver svamp smider mange millioner sporer. Læg svampenes hatte på mørkt papir, kan man se de flotte mønstre, som dannes, når sporernes smides.

Krystaller i chokolade

Chokoladekrystaller

Når man tænker på krystaller er det ofte ametyst, smaragd eller kvarts, der dukker op. Vi spiser dog også få ting i krystalstruktur. Salt, sukker, smør og is i form af fx isterninger. Chokolade kan man også sige indeholder krystaller, da kakaosmør danner krystalstruktur.

Skip to content