Eleverne vejledes i at dissekere et hjerte fra en gris, og de kan identificere forkamre, hjertekamre, hjerteklapper, senetømmer, hulvener og aorta.
Du behøver ikke søge om særlig tilladelse fra fx Fødevarestyrelsen til dissektion af svinehjerter i forbindelse med undervisning.
TIP:
Tegn en simpel model af hjerte på tavlen. Forklar, hvordan blodet bevæger sig rundt i hjertet. Brug disse ord i forklaringen: Iltfattigt blod, kroppen, hulvene, højre forkammer, højre hjertekammer, lungearterie, lunger, lungevene, venstre forkammer, venstre hjertekammer, aorta.
Hvorfor størkner/koagulerer blod?
Hvad er hæmoglobin, og hvilken funktion har det?
Hvad er sinusknuden, og hvad bruges den til – af hjertet selv og af os?
Hjertet fungerer som en pumpe, der sender blodet rundt i kroppen. Blodet indeholder ilt og næringsstoffer, optaget mens det løb rundt i din eller min lille mave.
Hjertets pumpefunkton sikrer, at ilt og næringsstoffer når ud til cellerne, og at affaldsstoffer som kuldioxid bliver bragt med tilbage, så det kan åndes ud. .
Hjertet har fire kamre: to forkamre (atria) og to hjertekamre (ventrikler). Blodet pumpes først fra forkamrene til hjertekamrene, og derfra videre til lungerne (for at optage ilt) og derefter ud til resten af kroppen.
En skalpel er kendetegnet ved, at den har et kort og ekstremt skarpt knivblad, og et håndtag, der er godt at holde ved.
En skalpel anvendes ved fx ved operationer, men det lille skarpe instrument kan også være nyttigt i en lang række andre sammenhænge, fx når man skal dissekere organismer.
Et længere forløb med udgangspunkt i en hjertedissektion
Kort videoinstruktion med dissektion af lunger
Forløb fra hjerte- og lungeforeningen om genoplivning og førstehjælp
Inden du som lærer viser videoen, kan du lade eleverne selv dissekere hjertet og identificere de forskellige dele. Og vise videoen bagefter – som en slags facitliste. Udfordringen er dog, at eleverne meget nemt kan komme til at ødelægge hjertet, hvis de skære det forkert op.
Virkningsfuld kompetenceorienteret naturfagsundervisning indeholder bl.a. elementer af problembaseret og elevstyret undervisning. Et greb, du som underviser kan bruge, er at implementere åbenhed, ved at stilladsere undersøgelserne med frihedsgrader.
Problembaseret og elevstyret undervisning er kendetegnet ved, at eleverne arbejder selvstændigt med egne undersøgelser. Eleverne skal finde egne svar, og det skal ikke være givet på forhånd, hvad de skal. Eleverne skal ikke reproducere eller genskabe allerede eksisterende undersøgelser.
Som underviser udvælger du en grad af frihed samt hvilket trin, den skal implementeres i. Astra opdeler en undersøgelse i følgende seks trin, hvor du kan arbejde med implementering af frihedsgrader.
Tilmeld dig Astras nyhedsbrev og få ny inspiration til din undervisning i naturfag og naturvidenskab - herunder de nyeste Testotek-undersøgelser