Hold varmen på vandet

Video til 'Hold varmen på vandet'

I forsøget undersøger vi, hvad isolering er, ved at holde en portion vand så varm som muligt.

Elektromagnetens poler

Formålet med aktiviteten er at undersøge, om der er poler på elektromagneter, og om det er muligt selv at bestemme, hvor polerne skal være på en elektromagnet.

Elektricitet og magnetisme

Undersøg, hvordan nogle materialer kan lede strøm, men ikke kan magnetiseres, og hvordan nogle materialer ikke leder strøm og ikke påvirker magnetfeltet. Design selv dele af undersøgelsen.

Byg jeres eget elkredsløb

Eleverne udvikler deres erfaringer med elektriske kredsløb ved selv at bygge elektriske kredsløb, og klassekammeraterne gætter på, hvad der sker i kredsløbet.

Byg fremtidens transport – udfordringen

Elektromagnetismen har siden opdagelsen af H.C. Ørsted for over 200 år siden vundet stor udbredelse og skal måske være med til at sikre fremtidens transportform. I skal her fokusere på den del af teknologien, der giver fremdrift.

Byg et svævende tog – udfordringen

Har du hørt lyden af et tog, der bremser? Det er hjulene på toget, der larmer, og de “stjæler” noget af togets energi. Derfor har man opfundet tog uden hjul, som svæver på et magnetfelt. Hvis du har holdt to magneter mod hinanden, ved du, at magneterne kan frastøde hinanden. Det er den virkning, du skal udnytte, når du bygger dit svævende tog.

Du skal benytte dig af engineeringmetoden (se mere her), som betyder, at forsøgsbeskrivelsen er begrænset, og du selv skal tænke over, hvordan toget skal bygges og konstruere din egen prototype.

Byg en højtaler – udfordringen

I anledningen af 200-året for H.C. Ørsteds opdagelse skal der laves en lille udstilling på skolen, som indeholder oplysninger om H.C. Ørsted, men også nogle af de praktiske anvendelser, opfindelsen førte med sig. I skal derfor konstruere en lille demohøjtaler, hvor det især er tydeligt, hvad det er for elektromagnetiske principper, der anvendes i højtaleren.

Pasteurs svanehalsforsøg

Liv – og særligt bakterier, kan ikke opstå ud af ingenting. Det viste Pasteur med sit ikoniske svanehalsforsøg. Lad eleverne lave deres egen undersøgelse ved brug af petriskåle og sugerør og se, om de kan eftervise Pasteurs resultater.

Tårne af spaghetti

Når der skal bygges store konstruktioner rundt omkring i verden, er det vigtigt, at de er holdbare. Disse bygges ofte efter de samme principper. I dette forsøg gælder det om at bygge det højeste og stærkeste tårn af spaghettipinde!