I forsøget undersøger vi, hvad isolering er, ved at holde en portion vand så varm som muligt.
Inddel i grupper af passende størrelse. Grupperne instrueres i reglerne:
At isolere handler om at mindske varmetab og dermed overførsel af varme fra det, man ønsker at holde varmt, eller at mindske varmen, der bliver transporteret hen til det, man ønsker at holde koldt. Varmen bevæger sig nemlig altid fra varmere til koldere ting.
Varmeoverførslen kan ske ved:
Varmeoverførslen kan mindskes ved at isolere med materialer, der begrænser konvektion og strålevarme og leder varmen dårligt. Det er ikke kun mineraluld og polystyren, der kan det. Mange andre dagligdags materialer kan sagtens bruges til at demonstrere princippet i dette forsøg.
Isolering af huse er et vigtigt forhold i Danmark på grund af vores geografiske placering. Der er koldt i Danmark i vinterhalvåret, og forbrug af ressourcer til opvarmning er en stor udfordring i Danmark. Dermed er isolering af vores huse for at undgå varmetab en relevant udfordring, og der arbejdes på mange forskellige løsninger, herunder hvilket isoleringsmateriale der har størst og bedst effekt.
Virkningsfuld kompetenceorienteret naturfagsundervisning indeholder bl.a. elementer af problembaseret og elevstyret undervisning. Et greb, du som underviser kan bruge, er at implementere åbenhed, ved at stilladsere undersøgelserne med frihedsgrader.
Problembaseret og elevstyret undervisning er kendetegnet ved, at eleverne arbejder selvstændigt med egne undersøgelser. Eleverne skal finde egne svar, og det skal ikke være givet på forhånd, hvad de skal. Eleverne skal ikke reproducere eller genskabe allerede eksisterende undersøgelser.
Som underviser udvælger du en grad af frihed samt hvilket trin, den skal implementeres i. Astra opdeler en undersøgelse i følgende seks trin, hvor du kan arbejde med implementering af frihedsgrader.
Tilmeld dig Astras nyhedsbrev og få ny inspiration til din undervisning i naturfag og naturvidenskab - herunder de nyeste Testotek-undersøgelser