Gå til hovedindhold

Æggesko

Normalt tænker vi på æg som noget skrøbeligt, der let bryder sammen. Her kan du teste grænserne for, hvor meget belastning et æg faktisk kan holde til.
 

Teknologi eller teknisk udstyr der bruges i forsøget

En badevægt er en analog lav-teknologi. Vægten måler massen af en genstand. Måden afvejningen sker på kan eksempelvis være ved ligevægt af masser eller belastning af en fjeder. I svømmehaller kan du stadig finde badevægte af ældre modeller, hvor det er nemmere at gennemskue måden der afvejes på.

Inspiration til variable du kan arbejde med i forsøget

Kan du finde andre måde at teste æggets max belastning på? Byg evt. din egen æggebelastnings maskine. 

Se hvor meget ægget kan holde til, hvis det ligger ned. Din variabel er orienteringen af dit æg.


Vejledning til forsøget

  VIGTIGT - læs dette sikkerhedsafsnit, inden du går i gang

  Hav et par kondisko på under forsøget. Man kan skære sig på æggeskallerne.

  Materialer du skal bruge

  • To bakker æg
  • Et stykke af et gammelt liggeunderlag eller nogle sammenlagte viskestykker
  • To plastikposer der passer til en fod
  • Forsøgspersonerne skal have deres sko på
  • Evt. en badevægt

  Tip

  Små æg har ofte en tykkere skal end store æg. Det kan derfor anbefales at bruge små æg til forsøget.

  Forsøget bør udføres udenfor. 

  Aktivitetsvejledning

  1. Der skal vælges en forsøgsperson, der tager plastikposer ud over sine sko. Hvis der er en vægt til stede, kan forsøgspersonen veje sig. Hvis der ikke er en vægt, skal personen bare fortælle, hvor meget han eller hun cirka vejer.
  2. Der vælges to hjælpere, der skal kunne løfte forsøgspersonen. 
  3. De to bakker med æg åbnes og stilles på gulvet oven på liggeunderlaget/viskestykkerne. 
  4. De to hjælpere stiller sig på hver side af æggebakkerne. Hjælperne løfter forsøgspersonen op og sænker derefter meget forsigtigt personen ned, så han eller hun står oven på æggene.
  5. Går de i stykker? Prøv at fjerne nogle æg og gentag forsøget. Hvor mange æg kan I fjerne, før det ikke længere kan holde?
  6. Tryk eventuelt de papspidser, der er mellem æggene i æggebakken ned, så I er sikre på, at det kun er æggene, der bærer forsøgspersonen.
  7. Som et ekstra forsøg, kan du forsøge at tage et æg i hånden og trykke alt, hvad du kan, på ægget med hele håndfladen. Så længe din hånd og dine fingre spredes godt ud over/rundt om ægget, går ægget - forhåbentlig - ikke i stykker. Husk at tage eventuelle smykker af fingrene. 

  Dataopsamling

  Nedskriv testpersonens vægt og hvor få æg personen kunne stå på før det gik i stykker.
  Lav en beregning, der viser hvor meget masse, hvert æg kan bære.

  Prøv at svare på nogle af følgende spørgsmål.

  • Hvorfor er æg runde i formen og ikke kantede? 
  • Hvorfor har alle æg ikke samme form?
  • Hvorfor går æggene ikke straks i stykker?
  • Hvor mange æg skal der til for at bære forsøgspersonens vægt?
  • Hvor mange kilogram kan hvert æg mon holde til?
  • Hvorfor skal æggene være i æggebakkerne, og hvorfor skal der være liggeunderlag/viskestykker under?

   

  Faglig forklaring

  Vi tænker ofte på et æg, som en meget skrøbelig ting. Hvis man taber det på gulvet, så går det i stykker. Det er fordi skallens overflade kun rammer gulvet i et enkelt lille punkt. Det kan det lille punkt på skallen slet ikke holde til, og så går hele ægget i stykker. Men faktisk kan en æggeskal holde til en hel del, hvis bare man sørger for at fordele trykket ud over hele skallen. Det hjælper æggets egen form med til, når en forsøgsperson forsigtigt stiller sig op på det. En rund form er nemlig den bedste måde at fordele trykket ud over hele overfladen.

  Hvis man kender forsøgspersonens vægt, så kan man regne ud, hvor mange kilogram et æg kan holde til. Forsøgspersonens vægt divideret med det mindste antal æg, som forsøgspersonen kunne stå på, uden de gik i stykker, er lig med det antal kilogram, et enkelt æg kan holde til.
   

  En æggeskal beskytter fordeler vægt og tryk udefra

  Det samme princip udnytter man f.eks. også i byggerier, hvor store lofter tit er lavet med runde hvælvinger for at fordele den store vægt fra loftet. Se bare på billedet fra Københavns Hovedbanegård.

  En kuglerund form er den allerbedste form til at fordele vægt. Det er smart for en høne at have et æg, der er så holdbart som muligt.

  Men hvorfor er et hønseæg så ikke kuglerundt? Det er fordi et kuglerundt æg vil kunne trille meget langt væk. Hvis det f.eks. ligger i en rede, men får et puf, så kan det trille afsted og måske ryge ud over en stejl skrænt og gå i stykker. En hønes rede er ikke så ofte placeret nær en stejl skrænt, så derfor er formen på ægget næsten helt rund. Men hvis man i stedet ser på æggene fra en lomvig, der er en havfugl, som har reder på stejle klippeskrænter ved kysten, så har de en helt anden form. De er mere spidse og kan derfor ikke trille så langt. Dog er de stadig afrundede og dermed gode til at fordele tryk. Endelig kan man sammenligne med ugler, der lægger sine æg nede i hule træstammer. Der kan æggene ikke trille nogen vegne. For en ugle er det bare vigtigt, at ægget er så holdbart som muligt. Derfor er uglens æg helt kuglerundt.