Mennesket har fem sanser, og vores vigtigste sans er synssansen. Hvordan fungerer vores sanser og hvilke er gode at bruge til hvad? Er det fx bedre at bruge lugtesansen eller smagssansen, hvis det har noget med mad at gøre? Eller høresansen, hvis man skal finde vej? I dette eksperiment skal I teste jeres egne sanser. Hvilke fungerer bedst i hvilken sammenhæng?
Hvad skete der i Kometernes Jul?
Johannes og Mie skal finde tilbage til magiliumbrønden for at skaffe noget magilium til Viggo V., den onde forretningsmand. Johannes kan ikke finde vej, men så får Mie en idé. Da Johannes tidligere var ved brønden, havde han fået bind for øjnene. Måske kan Johannes finde vej igen, hvis han får bind for øjnene og skal ‘sanse’ sig vej frem i stedet for at se. Kan han finde magiliumbrønden ved at bruge sin lugtesans eller følesans i stedet for hans synssans?
Hvad er den naturvidenskabelige erkendelse?
Erkendelse nummer 5: Alt liv har udviklet sig gennem evolution. Centrale ord: Udvikling, tilpasning, evolution, fylogeni, genetisk variation.
Hvad skal I lave i undersøgelsen?
I skal eksperimentere med jeres sanser. Hvilke sanser bruger I, når I skal genkende et materiale? Hvilke sanser fungerer bedst, og er der en sammenhæng mellem hvilke sanser, der fungerer bedst og det materiale, I tester?
Perspektivér til andre dyr end mennesket. Er der dyr, der har andre sanser end dem, vi lige kender? Og hvordan kan det sættes i relation til evolution?
I kan arbejde videre med flere eksperimenter, der omhandler vores sanser:
Sådan smager du – inkl. historien om, at i rummet kan man ikke smage noget
I må ikke eksperimentere med væsker, der er farlige, fx syrer eller spidse genstande osv.
Aktivitetsvejledning
I kan lade jer inspirere af disse links:
Mennesket har traditionelt fem sanser: Lugtesansen, høresansen, følesansen, smagssansen og synssansen. Den dominerende sans hos mennesket er synssansen, omend vi ikke er ‘supersansere’ – vi er ikke ekstremt gode til at bruge én sans, vi er mere ‘all round’ og kombinerer vores sanser.
Læs mere om de fem sanser, humanbiologien bag og evolution på unisans.dk
Benyt eventuelt dette undervisningsmateriale om sanser udviklet af eksperimentarium: ‘Sanser – dine, mine og dyrenes’.
Lad eleverne selv planlægge deres eksperimenter, herunder hvilke materialer de vil vælge, og med udgangspunkt i hypotesen.
Eleverne kan designe deres egne undersøgelser/eksperimenter, og du finder støtte til elevernes eget arbejde i form af metodekortet ‘Design din egen undersøgelse’.
Virkningsfuld kompetenceorienteret naturfagsundervisning indeholder bl.a. elementer af problembaseret og elevstyret undervisning. Et greb, du som underviser kan bruge, er at implementere åbenhed, ved at stilladsere undersøgelserne med frihedsgrader.
Problembaseret og elevstyret undervisning er kendetegnet ved, at eleverne arbejder selvstændigt med egne undersøgelser. Eleverne skal finde egne svar, og det skal ikke være givet på forhånd, hvad de skal. Eleverne skal ikke reproducere eller genskabe allerede eksisterende undersøgelser.
Som underviser udvælger du en grad af frihed samt hvilket trin, den skal implementeres i. Astra opdeler en undersøgelse i følgende seks trin, hvor du kan arbejde med implementering af frihedsgrader.
Tilmeld dig Astras nyhedsbrev og få ny inspiration til din undervisning i naturfag og naturvidenskab - herunder de nyeste Testotek-undersøgelser