Smagssansen er en af dine vigtigste sanser. Når du putter noget i munden, kan du med det samme smage, om det er noget, du har godt af, eller om det er noget, du hurtigt skal af med igen. Fx sur mælk. Undersøg smagssansen og bliv klogere, på hvordan du smager på verden.
VIGTIGT – læs dette sikkerhedsafsnit, inden du går i gang. Forklar eleverne betydningen af fødevaresikkerhed. Vær opmærksom på at opbevare fødevarerne korrekt. Vær desuden opmærksom på, om nogle af eleverne har fødevareallergi.
Delforsøg 1
Delforsøg 2
Denne undersøgelse er delt i to. Første del fokuserer på fire af de forskellige grundsmage: sødt, salt, surt og bittert. Her skal eleverne smage på forskellige opløsninger. Anden del fokuserer på smagssansen i samspil med de andre sanser. Her skal eleverne smage på forskellige ting, mens de f.eks. holder sig for næsen eller har bind for øjnene. Tag stilling til, om eleverne skal lave én eller begge dele.
Forsøgene kan gøres mere eller mindre selvkørende for eleverne afhængigt af klassetrin. Udskoling og ungdomsuddannelser kan således køre forsøgene selv, mens mellemtrinet og indskolingen skal have mere vejledning.
Du kan lave blandingerne til første delforsøg på forhånd, hvis du vil spare tid.
Delforsøg 1 – de forskellige smage
Delforsøg 2 – i rummet
I rummet kan astronauterne ikke lugte noget. Undersøg, hvordan de forskellige sanser påvirker smagen.
Udfyld et skema til hver undersøgelse:
Del 1
Væske prøve | 1 | 2 | 3 | 4 |
Smag |
Del 2 (Antallet af prøver er valgfrit)
Væske/mad prøve | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Smag (næse lukket) | |||||
Smag (næse åben) |
Prøv at svare på følgende spørgsmål:
I første del undersøger vi ved hjælp af opløsninger fire forskellige grundsmage. Når du kigger på din tunge, bør du kunne se små knopper – disse er smagsløg (kaldet papiller), som indeholder smagsreceptorerne.
Der er fem grundsmage:
Det er de smage vi smager i første delforsøg.
I andet delforsøg undersøger vi de forskellige sansers påvirkning af smagssansen. Ved at smage forskellige fødevarer uden brug af andre sanser, undersøger vi de forskellige sansers påvirkning af smagen. Det kan variere fra person til person, hvor man smager hvad på tungen, og hvor intenst man opfatter de forskellige smage.
Astronauters smagsløg er ikke så effektive, når de er i rummet. Det skyldes, at væsker i kroppen påvirkes af de reducerede tyngdekraftforhold (også kaldet væskeforskydning).
I rummet er væsken fordelt ligeligt i kroppen. Denne forandring kan ses de første par dage i rummet, hvor astronauterne har oppustede ansigter. Det føles som en slem forkølelse og kan forårsage, at smagen på kort sigt påvirkes. Efter et par dage udlignes væsken, når den menneskelige krop tilpasser sig.
Lugtesansen er vigtig for at kunne smage mad. Når fødevarer synes ikke at smage af noget, beder astronauterne om smagspræparater, som f.eks. stærke sovse.
Pipetter er teknisk udstyr. De bruges til at flytte væsker fra et sted til et andet. En plastikpipette eller en pipettebold presses sammen, og pipettens spids placeres i væsken. Når pipetten eller bolden slippes, skabes et undertryk i pipetten. Dette forårsager, at væsken bliver suget op i pipetten.
Prøv at lukke øjnene eller næsen, når du smager. Din variabel er de sanser, du aktiverer.
Virkningsfuld kompetenceorienteret naturfagsundervisning indeholder bl.a. elementer af problembaseret og elevstyret undervisning. Et greb, du som underviser kan bruge, er at implementere åbenhed, ved at stilladsere undersøgelserne med frihedsgrader.
Problembaseret og elevstyret undervisning er kendetegnet ved, at eleverne arbejder selvstændigt med egne undersøgelser. Eleverne skal finde egne svar, og det skal ikke være givet på forhånd, hvad de skal. Eleverne skal ikke reproducere eller genskabe allerede eksisterende undersøgelser.
Som underviser udvælger du en grad af frihed samt hvilket trin, den skal implementeres i. Astra opdeler en undersøgelse i følgende seks trin, hvor du kan arbejde med implementering af frihedsgrader.
Tilmeld dig Astras nyhedsbrev og få ny inspiration til din undervisning i naturfag og naturvidenskab - herunder de nyeste Testotek-undersøgelser