Lær om gæring ved at lave hjemmelavet yoghurt. De fleste er nok meget bekendte med yoghurt i dagligdagen, men her får man indblik i processerne bag. Ved at lade mælken stå ved en bestemt temperatur, kan bakteriekulturen trives og omsætte laktosen (mælkesukkeret) i mælken.
@Naturfagskonsulenten. Denne undersøgelse er udlånt fra naturfagskonsulenten.dk. Kopiering må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun inden for de rammer, der er nævnt i aftalen. Husk derfor at indberette materiale fra denne side, hvis din skole er udvalgt til Copydan.
Undersøg, hvor i fødevareproduktionen mælkesyrebakterier ellers bruges.
Mange mennesker tåler ikke mælkesukker (laktose). Hvorfor kan det være en fordel for disse mennesker, at syrne mælken med mælkesyrebakterier?
Et termometer er teknisk udstyr. Det er et instrument til måling af temperatur. Læs mere om termometret.
Undersøgelsen er udviklet af biolog og indehaver af Naturfagskonsulenten, Ulla Hjøllund Linderoth. Læs mere og find flere aktiviteter på naturfagskonsulenten.dk.
Virkningsfuld kompetenceorienteret naturfagsundervisning indeholder bl.a. elementer af problembaseret og elevstyret undervisning. Et greb, du som underviser kan bruge, er at implementere åbenhed, ved at stilladsere undersøgelserne med frihedsgrader.
Problembaseret og elevstyret undervisning er kendetegnet ved, at eleverne arbejder selvstændigt med egne undersøgelser. Eleverne skal finde egne svar, og det skal ikke være givet på forhånd, hvad de skal. Eleverne skal ikke reproducere eller genskabe allerede eksisterende undersøgelser.
Som underviser udvælger du en grad af frihed samt hvilket trin, den skal implementeres i. Astra opdeler en undersøgelse i følgende seks trin, hvor du kan arbejde med implementering af frihedsgrader.
Tilmeld dig Astras nyhedsbrev og få ny inspiration til din undervisning i naturfag og naturvidenskab - herunder de nyeste Testotek-undersøgelser