• Forside
  • >
  • Krystaller på køkkenbordet

Krystaller på køkkenbordet

Relaterede undersøgelser
Svamperiget er meget stort med mere end 1,5 million forskellige arter i hele verden. I Danmark regner vi med, at der findes 6.000 forskellige arter. Svampe er meget vigtige brikker i økosystemet, og svampe er de vigtigste nedbrydere, der findes i naturen. I skal ud i naturen og indsamle svampe. Tilbage på skolen skal I gruppere svampene, kortlægge biodiversiteten og se om I kan identificere de enkelte dele af en svamp.
I har sikkert hørt om tilstandsformer, fx at vand kan være i fast form (is), flydende form (vand) og som gas (damp), men nogle gange kan stoffer gå direkte fra fasen ‘fast’ til ‘gas’, og så kalder vi det en sublimation. I dette eksperiment viser jeres lærer jer en rigtig flot sublimation.
Man tager på, hvis der er for meget energi i den mad, man spiser, i forhold til det kroppen forbrænder. Men vil det så sige, at der er mindre chance for at tage på, hvis man spiser noget mad, der allerede er forbrændt en lille smule, inden man spiser det? Fx ristet brød? Det undersøger vi med et hjemmelavet kalorimeter.
Hvad sker der, når gær fodres med sukker? Forsøg at puste balloner med gær og sukker og undersøg, om I kan få dem til at flyde ovenpå i et glas med vand.
Molekyler er små - meget små. De er næsten den yderste, mindste grænse for størrelse. Derfor er det umuligt at sortere en blanding af molekyler ét for ét på samme måde, som man sorterer sine strømper. Til gengæld kan man gøre det med elektricitet.

Modtag Astras nyhedsbrev

Tilmeld dig Astras nyhedsbrev og få ny inspiration til din undervisning i naturfag og naturvidenskab - herunder de nyeste Testotek-undersøgelser