I dette forsøg kan du undersøge, hvordan en babyble fungerer, og hvordan nogle molekyler tiltrækker hinanden.
Du kan lave forsøget som et trylletrick for dine venner!
Prøv at svare på følgende spørgsmål
Babybleen indeholder et pulver, som kan suge vand. Pulveret er en polymer. Hvis du forstørrer pulveret mange gange, kan du se, at pulveret består af lange kæder af molekyler. De ligger i pulveret ligesom kogt spaghetti.
Hver kæde tiltrækker vandmolekyler og binder dem til kæden. Pulveret kan suge sin egen vægt i vand mange gange.
Man bruger også et fugtsugende pulver i brændstof til biler og fly. Her fjerner pulveret små mængder vand, som ellers ville fryse til is og stoppe rørene til.
Nogle planteavlere putter et fugtsugende pulver i jorden for at gøre jorden mere fugtig. På den måde kan plantefrø og rødder i jorden få tilstrækkelig med vand og fugtighed.
En ble indeholder natriumpolyacrylatperler, der er teknisk udstyr. Det er særdeles velegnet til at suge en masse væske op. Natriumpolyacrylatperler blev først fremstillet af kemikere ved DOW Chemical company. Perlerne er supersugende. Læs mere her.
Prøv at se om det fugtsugende materiale virker ligeså godt på andre væsker.
Virkningsfuld kompetenceorienteret naturfagsundervisning indeholder bl.a. elementer af problembaseret og elevstyret undervisning. Et greb, du som underviser kan bruge, er at implementere åbenhed, ved at stilladsere undersøgelserne med frihedsgrader.
Problembaseret og elevstyret undervisning er kendetegnet ved, at eleverne arbejder selvstændigt med egne undersøgelser. Eleverne skal finde egne svar, og det skal ikke være givet på forhånd, hvad de skal. Eleverne skal ikke reproducere eller genskabe allerede eksisterende undersøgelser.
Som underviser udvælger du en grad af frihed samt hvilket trin, den skal implementeres i. Astra opdeler en undersøgelse i følgende seks trin, hvor du kan arbejde med implementering af frihedsgrader.
Tilmeld dig Astras nyhedsbrev og få ny inspiration til din undervisning i naturfag og naturvidenskab - herunder de nyeste Testotek-undersøgelser