Gå til hovedindhold

Tegn på vand

Vi eksperimenterer med whiteboardtuscher - de tuscher, der kan viskes af en tavle. Her viser det sig, at tuschtegningerne på nærmest magisk vis, kan komme til at flyde på vand. Og vi finder ud af, hvad densitet og polaritet har med eksperimentet at gøre.
 

Teknologi eller teknisk udstyr der bruges i forsøget

En whiteboard tusch er teknisk udstyr. Den gjorde det ultra let at fjerne noget der var nedskrevet på tavle. Læs meget mere om dens historie i linksene under fanen "Faglig forklaring".

Inspiration til variable du kan arbejde med i forsøget

Prøv at tegne forskellige former - er der forskel på, hvor hurtigt de slipper? Din variabel er formen på tegningen.

Prøv at hælde vand ved forskellige temperaturer ned til din tegning. Din variabel er temperaturen af vandet.

Prøv at hælde andre væsker ned til din tegning, evt. ethanol eller rapsolie. Din variabel er væsken.


Vejledning til forsøget
 

Materialer du skal bruge

  • Whiteboardtusch, en eller flere farver
  • Dyb hvid porcelænstallerken
  • Evt. pipette eller kande, du kan hælde fint med
  • Evt. magnetisk Putty

Tip

Du kan evt. købe magnetisk Putty her


Aktivitetsvejledning

  1. Start med at tegne med en whiteboardtusch på en almindelig dyb tallerken. Du skal sørge for ikke at lave tynde streger, og der må ikke være mellemrum i tegningen - den skal være helt sammenhængende. Lad gerne tegningen gå op over kanterne og ende på kanten af tallerkenen.
  2. Hæld derefter forsigtigt vand langs med yderkanten af din tegning. Brug en plastvandflaske med tud eller pipette.
  3. Læg mærke til, hvornår stregerne begynder at slippe tallerkenen og begynder at flyde på vandet. Sidder noget af tegningen stadig fast, så prøv igen at skubbe noget vand hen til kanten af tegningen med en finger eller pipetten.
  4. Hvis du vil prøve igen, så skyl tallerkenen under hanen, og tør den helt af, før du fortsætter med tegneriet.
  5. Hvis du lægger en lillebitte smule magnetisk Putty ovenpå en del af din tegning, kan du bevæge tegningen med en magnet.
  6. Inplementer variable i eksperimentet. Udarbejd din egen hypotese inden - hvad forventer du der vil ske? Det kan være sjovt at benytte variable, som du slet ikke har en baggrund for at vide noget om. Hvad sker der fx hvis du bruger sodavand istedet for vand?

Dataopsamling

Overvej om man kan bruge din flydende tegning til noget sjovt. Måske kan du lave animationer med den. Beskriv gerne dine idéer.

Udfør eksperimentet, hvor du ændrer en variabel. Find selv på en variable - skal det være væsken, farven på tuschen, formen på tegningen eller? Du kan lade dig inspirere af de forslag, vi har lagt i det grønne felt ovenover (variable). Registrer, om der er noget, der ændrer sig? Hvordan ændrer det sig og hvorfor? Søg hjælp til forklaring i boksen herunder (faglig forklaring).

Faglig forklaring

Stregen i en whiteboardtusch er bl.a. lavet af et farvepigment og silikone. Når man tegner med en whiteboardtusch, bliver silikonen og farven drevet frem til spidsen af tuschen og ud på overfladen, man tegner på, af et opløsningsmiddel, der er en blanding af alkoholer. Disse alkoholer fordamper og efterlader silikone og farve tilbage som en tynd film, altså tuschstregen. Samtidig indeholder whiteboardtuschen også et frigørelsesmiddel, der gør silikonen let at tørre af. 

Når vandet ikke blandes med silikonen, skyldes det, at silikone er et upolært stof, mens vand er et polært stof. Upolære stoffer og polære stoffer kan ikke blande sig. I kan også lave et sjovt eksperiment med balloner, der fortæller om polære og upolære stoffer: https://testoteket.dk/tildinundervisning/citroner-og-balloner. 

Når silikonen kan svømme ovenpå vand, skyldes det, at vandet har en højere densitet - højere massefylde - end silikonen. Vi siger, at vandet er tungere end silikonen. Det betyder, at vandet, når det trænger ind under silikonetegningen, løfter silikonen op til overfladen af samme grund, som når en badebold svømmer ovenpå vand. 


Interessante links

Clarus, indhold i en whiteboardtusch
National geographic
Sciencing
'Tegn på vand' i TV2-udgaven