Gå til hovedindhold

Tegn på vand

Vi eksperimenterer med whiteboardtuscher - de tuscher, der kan viskes af en tavle. Her viser det sig, at tuschtegningerne på nærmest magisk vis, kan komme til at flyde på vand. Og vi finder ud af, hvad densitet og polaritet har med eksperimentet at gøre.

Aktivitetsvejledning

Start med at tegne med en whiteboardtusch på en almindelig tallerken. Du skal sørge for ikke at lave tynde streger, og der må ikke være mellemrum i tegningen - den skal være helt sammenhængende. Ellers hænger tegningen ikke sammen, når den flyder på vandet. 

Hæld derefter forsigtigt vand langs med yderkanten af din tegning. Brug en plastvandflaske med tud eller pipette. Læg mærke til, hvornår stregerne begynder at slippe tallerkenen og begynder at flyde på vandet. Sidder noget af tegningen stadig fast, så prøv igen at skubbe noget vand hen til kanten af tegningen med en finger eller pipetten. 

Hvis du vil prøve igen, så skyl tallerkenen under hanen, og tør den helt af, før du fortsætter med tegneriet.

Prøv at

  • tegne forskellige former - er der forskel på, hvor hurtigt de slipper?
  • hælde både varmt og koldt vand på. Er der forskel på, hvordan tegningen reagerer? 
  • hælde rapsolie på. Rapsolie er upolært ligesom silikone, i modsætning til vand, der er polært. Prøv også med ethanol - ethanol er svagt polært.
  • opfinde et spil, hvor bevægelserne i tegningen udnyttes, fx tegnede hænder, der skal kaste og gribe en tegnet bold .
  • skaffe noget magnetisk Silly Putty (Gadgets.dk, Magic Magnetic Putty). Hvis du lægger en lillebitte smule af det ovenpå en del af din tegning, kan du bevæge tegningen med en magnet.

Forklaring 

Stregen i en whiteboardtusch er bl.a. lavet af et farvepigment og silikone. Når man tegner med en whiteboardtusch, bliver silikonen og farven drevet frem til spidsen af tuschen og ud på overfladen, man tegner på, af et opløsningsmiddel, der er en blanding af alkoholer. Disse alkoholer fordamper og efterlader silikone og farve tilbage som en tynd film, altså tuschstregen. Samtidig indeholder whiteboardtuschen også et frigørelsesmiddel, der gør silikonen let at tørre af. 

Når vandet ikke blandes med silikonen, skyldes det, at silikone er et upolært stof, mens vand er et polært stof. Upolære stoffer og polære stoffer kan ikke blande sig. I kan også lave et sjovt eksperiment med balloner, der fortæller om polære og upolære stoffer: https://testoteket.dk/tildinundervisning/citroner-og-balloner. 

Når silikonen kan svømme ovenpå vand, skyldes det, at vandet har en højere densitet - højere massefylde - end silikonen. Vi siger, at vandet er tungere end silikonen. Det betyder, at vandet, når det trænger ind under silikonetegningen, løfter silikonen op til overfladen af samme grund, som når en badebold svømmer ovenpå vand. 

Faglige pointer

  • Natur/teknologi: Teknologi og ressourcer
  • Fysik: Stof og stofkredsløb