Gå til hovedindhold

En tæt utæt flaske

Overfladespænding er grunden til at dråber bliver helt runde, og at nogle dyr kan gå på vandet. Selvom man ikke kan se det, skyldes overfladespændingen at vandmolekylerne, som vand består af, tiltrækker hinanden. I dette forsøg kan du bruge overfladespændingen til at snyde dine venner!
 

Teknologi eller teknisk udstyr der bruges i forsøget

En boremaskine er en analog høj-teknologi. Den er drevet af en elektromotor og har ofte flere justeringsmuligheder for at opnå kontrol over kraften og hastigheden du borer med. Læs mere om boremaskiner her

En flaske er teknisk udstyr. Flasker benyttes primært til opbevaring af væsker og gasser. Flasker af glas eller plast er fremstillet ved, at der blæses luft ind i den varme flydende masse. Se et eksempel på glaspustning her

Inspiration til variable du kan arbejde med i forsøget

Prøv at sætte en hånd på flasken i stedet for låget. Prøv at stoppe hullet til med et stykke papir. Din variabel er måden du lukket hullet i flaskeåbningen.


Vejledning til forsøget


VIGTIGT - læs dette sikkerhedsafsnit inden du går i gang

Der skal bores med boremaskine i en plasticflaske. Det skal gøres af en lærer. Lokalet, hvor forsøget skal laves, skal kunne tåle at blive vådt.

Materialer du skal bruge

 • En boremaskine
 • En plastikflaske med skruelåg. Det er bedst med en hård flaske.
 • En mærkat
 • En tusch
 • Vand

Aktivitetsvejledning

 1. Din lærer skal bore små huller i flasken. Når man ser flasken oprejst, skal hullerne være i samme højde. Der kan være lige så mange huller man vil have, men boret bør højest være 2 mm i diameter. 
 2. Fyld vand i flasken. Hold for hullerne, så vandet ikke løber ud mens du fylder flasken op.
 3. Skru låget på - så vandet holder op med at løbe.
 4. Nu kan du f.eks. sætte en etikette på flasken, hvor der står "Prøv at åbne mig", "Gratis vand" eller "Lugt til Svippers tis" eller noget helt fjerde, der kan lokke et offer til. Du kan eventuelt bruge de mærkater, vi har lavet til dig her.
 5. Når offeret skruer låget af, begynder vandet at løbe ud af flasken ligesom på billedet nedenfor

Datopsamling

Prøv at svare på følende spørsmål:

 • Hvad kan man gøre for at mindske overfladespænding? 
 • Hvad tror du man kan bruge overfladespænding til?
 • Hvorfor kommer vandet kun ud, når låget er skruet af?
 • Prøv at ændre på en variabel og se om du kan finde ud af, hvad der skal til for, at vandet ikke løber ud.

Faglig forklaring

Vandet løber ikke ud af flasken, fordi det laver en hinde omkring hvert hul. Du har måske lagt mærke til sådan en hinde, hvis du hælder så meget vand i et glas, at vandet buler lidt op over glassets kant. Sådan en hinde kan vandet også lave i alle de huller, der er boret i flasken (hvis hullet ikke er for stort). Men oven over hullet er der en masse vand. Det vand vejer noget og presser mod hullet, og vandet vil derfor løbe ud af hullet. Hvis låget er skruet på, vil der derfor komme undertryk oppe i flasken. Det undertryk holder vandet tilbage, indtil der kommer luft ind igen.

En anden måde, hvorpå du selv kan prøve at holde vand tilbage, er med et sugerør. Prøv at suge noget vand fra et glas op i et sugerør og hold tungen for. Nu kan vandet ikke ryge ud, selvom du tager sugerøret op af glasset. Hvis du slipper med tungen, så vil vandet løbe ud. Så længe der ikke kommer luft ind, bliver vandet i sugerøret. Prøv at forklare, hvordan dette forsøg hænger sammen med flaske-forsøget.

Det, vi leger med her, er en blanding af lufttryk og overfladespænding. Overfladespænding kan du fx. lære mere om i forsøget "Cheerios-effekten".

Når vandet ikke løber ud af hullet, er det fordi, der er skabt et undertryk oppe i flasken. Det undertryk skabes helt af sig selv, da der altid vil løbe en smule vand ud, efter man har strammet låget.

Undertrykket gør, at det i virkeligheden er en kombination af atmosfærens tryk og vandets overfladespænding, der holder vandet tilbage. Overfladespændingen sørger nemlig for, at der ikke kan komme luftbobler ind i hullet. Derfor er det også vigtigt, at man ikke borer hullerne i forskellig højde. Gør man det, vil luftbobler pible ind af det øverste hul. Du kan evt. lave endnu en flaske med højdeforskel mellem hullerne for at se dette.

Jo længere nede på flasken man laver hullerne, jo længere vil vandet sprøjte ud af dem. Det er fordi, vandets tryk øges, jo tættere på flaskens bund man kommer. Det kender man også, hvis man dykker i havet, hvor vandsøjletrykket øges med 1 atmosfæres tryk per ca. 10 meter, man dykker ned.

Med dette forsøg kan du snyde din bedste ven, dine forældre eller din irriterende lillesøster! Det kan du gøre, fordi de ikke ved, at der er et hul i flasken. Det er et godt forsøg til en festlig lejlighed. Og et forsøg, der kræver faglig viden at forklare!