Gå til hovedindhold

Tårne af spaghetti

Når der skal bygges store konstruktioner rundt omkring i verden, er det vigtigt, at de er holdbare. Disse bygges ofte efter de samme principper. I dette forsøg gælder det om at bygge det højeste og stærkeste tårn af spaghettipinde! 
 

Teknologi eller teknisk udstyr du skal bruge i forsøget

Lim er teknisk udstyr. Afhængig af limtypen vil hærdningen foregå på forskellig vis. Det kan eksempelvis være, når et opløsningsmiddel fordamper, hvorved limen hærder. Læs mere om lim/klæbestoffer her

Inspiration til variable du kan arbejde med i forsøget

Prøv at bygge dit tårn op af elementer med forskellige geometriske figurer. Du kan have trekantede elementer, firkantede elementer eller hexagoner.


Vejledning til forsøget
 

Materialer du skal bruge

  • Masser af spaghetti
  • Limpistoler
  • Limpatroner

Tip

Limpistoler fås i byggemarked eller hobbybutik.

Tiden kan variere alt efter omfanget af konstruktionen. 

Aktivitetsvejledning

Konstruer et tårn ved at lime spaghettierne sammen med limpistolen. Prøv jer frem for at konstruere de mest stabile tårne. Stabiliteten kan f.eks. måles ved at se, hvor tungt et lod der kan hænge på tårnet.

Dataopsamling

  • Har du lagt mærke til, hvordan fx broer og stiladser er konstrueret?
  • Hvem kan lave det mest stabile tårn i klassen?
  • Hvad er det, der gør, at en høj bygning som fx en skyskraber bliver stabil?
  • Kender du nogle kraftige vejrfænomener, som kan få højhuse eller andre høje bygninger til at vælte omkuld?

Faglig forklaring

Stærkt fundament
Hvis man sætter flere stykker spaghetti sammen, får man tykkere "brædder" som kan holde mere. Det er smart at gøre de nederste dele af tårnet lidt tykkere end de øverste. Så bliver fundamentet mere stabilt og man kan bygge et højere tårn.

"Trekantsprincippet"
Ved at bygge dit tårn op efter "trekantsprincippet" får du et mere stabilt tårn. Prøv at lime fire stykker spaghetti sammen i hvert sit hjørne. Prøv også at lime tre stykker spaghetti sammen i hvert sit hjørne. Hvilken konstruktion er mest stabil?
Hvis du vil gøre firkantskonstruktionen mere stabil, kan du lime to stykker spagthetti på tværs i firkanten, så de dannner et kryds. Så har du fire trekanter.

Undersøg inden du eksperimenterer om din pistol-lim kan binde på spaghetti. Der findes forskellige slags på markedet.

Broer og fødder
Trekantsprincippet udnyttes, når man bygger broer. Som eksempel kan man kigge på den gamle Lillebæltsbro, som er bygget op at masser af trekanter.
Trekantsprincippet udnyttes også i vores fødder. Her overføres vægten fra kroppen via benet ned til såvel hælen som til forfoden, mens svangen udgør den sidste side i trekanten. Denne konstruktion gør foden både stærk og stabil.