Gå til hovedindhold

Se en time på 20 sekunder

Med dette forsøg kan du få udfoldet en verden, du ikke anede eksisterede. En verden du selv skal gå på opdagelse i - hvor ting tager lang tid, men alligevel sker hurtigt.

Teknologi eller teknisk udstyr der bruges i forsøget

En smartphone er en digital højteknologi. Kommunikation kan foregå trådløst over store afstande ved konvertering af talt sprog til et digitalt signal. Læs mere om mobiltelefoner her. Smartphones er multifunktionelle elektroniske enheder, der bl.a indeholder digitalkameraer og computerteknologi.

  Inspiration til variable du kan arbejde med i forsøget

  Idéer til hvad du kan filme

  • Skyer. Se fx her: 
  • Put en grankogle i vand. Se fx her: 
  • Hvis du har god tid, og din telefon kan optage længe nok, så kan man også optage planter gro. Se fx her: 
  • Stearinlys der brænder. Se fx her: 


  Vejledning til forsøget


  Materialer du skal bruge

  • En smartphone eller en iPad
  • Et program til at lave time-lapse film med 
  • En ting at filme (se forslag senere i beskrivelsen)

  Tip

  Appen fås i App Store eller Google Play

  Aktivitetsvejledning

  1. Først skal du downloade en app. Der findes mange forskellige. Har du adgang til en iPhone eller en iPad kan du downloade "Time-Lapse" der er gratis. En endnu bedre app er "iTimeLapse" der dog ikke er gratis. Har du adgang til en Android telefon, er "Lapse-It" en rigtig fin app. Den findes i både en gratis udgave samt en, der koster penge.
  2. Det er vigtigt, at der er masser af strøm på telefonen, og det er en god ide at skrue ned for lysstyrken i skærmen. Det er også en god ide at sætte den på flyfunktion, så der ikke er nogen, der ringer eller SMS'er midt i det hele.
  3. Nu skal du finde noget at filme. Lav altid en prøvefilm, så du kan se om du får det med i filmen, du gerne vil have. Det kan også være en god idé at have noget med i filmen, som man kan måle tiden med, fx et ur eller måske et stearinlys. Det gør det lettere for andre at se og forstå, hvor lang tid der er gået.
  4. Man skal i mange programmer fortælle, hvor mange billeder per sekund programmet skal tage. Hvor mange afhænger af, hvor lang tid det du filmer, vil tage. Du kan enten prøve dig frem eller se tabellen nedenfor for hjælp.
    
   10 min1 billede hvert sekund
   30 min1 billede hvert 3. sekund
   1 time1 billede hvert 6. sekund
   2 timer1 billede hvert 12. sekund

   Denne tabel hjælper dig til at finde ud af; hvor mange
   billeder per sekund du skal indstille, for at din færdige
   film tager 20 sekunder.

   Dataopsamling

   Prøv at svare på følgende spørgsmål:

   • Har du nogensinde tænkt over, hvad forskellen er på en film og et billede?
   • Hvad sker der egentlig med et stearinlys, når det brænder?
   • Har du nogensinde tænkt over, hvad tid betyder for en myg, et menneske, kontinenterne, planeterne og universet
   • Hvorfor tror du alting går hurtigere, når du filmer det med time-lapse programmet?
   • Er der nogle ting, du ikke havde regnet med ville gå så hurtigt eller så langsomt?
   • Hvilke(n) ting vil du undersøge nærmere?

   Faglig forklaring

   Når vi ser noget bevæge sig på film, ser vi i virkeligheden en masse billeder, der står helt stille, men vises hurtigt efter hinanden. Det giver en illusionen af, at det vi ser, bevæger sig. Forestil dig, at man bare viste 2 billeder per sekund. Det ville ikke virke som en film men som en serie af billeder efter hinanden. På normal film vises mellem 24 og 30 billeder per sekund. Jo flere billeder per sekund der vises, jo mere flydende og virkeligt vil vi opfatte filmen. Du kan se et eksempel på denne engelske side. Bemærk at "billeder per sekund", oversættes til "frames per second" eller fps.

   På siden er der tre ens film af en hoppende firkant. I den første film, vises firkanten med 15 billeder per sekund, i den anden med 30 billeder per sekund, og i den sidste med 60 billeder per sekund. Jo flere billeder per sekund der vises, jo mere "virkeligt" opfatter vi det.

   Når du optager film med din telefon eller iPad, optages altså omkring 30 billeder per sekund. Men hvad nu, hvis man i stedet tog et billede hvert sekund, og afspillede dem som en film bagefter? Jo, så ville 30 sekunders optagetid komme til at tage et sekund på filmen. 60 sekunder ville tage to sekunder på filmen osv. Det er det, man kalder for time-lapse film. Ved at tage time-lapse film, kan du filme ting, der normalt bevæger sig alt for langsomt til, at du ville opfatte det - eller gide at bruge tid på at studere. Som et eksempel er det let at lave en film, hvor time-viseren på et ur drøner derudaf.

   Man kan i flere af programmerne vælge mange flere indstillinger. Her de vigtigste to:

   Resolution (opløsning)

   Filmens færdige opløsning. Kan indstilles i alt fra virkelig sløj kvalitet til HD kvalitet, der kan fremvises på nærmeste fladskærm.

   Frame interval

   Her indstilles hvor lang tid, der skal gå mellem at hvert billede tages. Vil du selv beregne et mere præcist antal billeder per sekund, benyttes denne formel:

   Eksempel på beregning

   Med time-lapse kan du afsløre en verden, der opererer på en helt anden tidsskala, end vi normalt har tålmodighed til at følge med i. Du kan stille spørgsmål om naturen, som du selv kan undersøge nærmere. Er du ekstra nysgerrig, så prøv at lave film, hvor du tager et billede hvert minut af fx en plante, der vokser. Du vil måske opdage, at planten kan sanse ting, såsom hvilken retning den har i forhold til tyngdekraften, samt hvor lyset kommer fra.