Gå til hovedindhold

Se infrarødt lys


I dette forsøg skal du prøve at gøre infrarødt lys synligt og dermed få en bedre forståelse af, hvad det er for noget lys.

Både din fjernbetjening, din computer og din mobiltelefon bruger det. Og det bruges også til at lokalisere varmeudslip fra huse. Det er det infrarøde lys. Men hvad er infrarødt lys egentlig, og hvorfor kan man ikke umiddelbart se det? I dette forsøg skal du prøve at gøre infrarødt lys synligt og dermed få en bedre forståelse af, hvad det er for noget lys.
 

Teknologi eller teknisk udstyr der bruges i forsøget

En Fjernbetjening er en digital lav-teknologi, der sender et signal ud bestående af pulser af infrarødt lys (IR). Lyset har en bølgelængde i omegnen af 940nm. Bølgelængden af lyset beskrives her. Se mere om fjernstyring ved IR-lys her

Et digitalkamera er en digital høj-teknologi. Digital kameraet har sensorer, der opfanger lys fra nær infrarød til UV lys, ca. 1200-300nm. Dog indeholder de fleste kameraer et filter, der kun tillader synligt lys.
Billedet optages som en farvekombination af rød, grøn og blå på hver pixel kameraet indeholder. Jo flere pixels, des mere detaljeret bliver billedet.
Læs mere om digitalkameraers filtre her og sensorer her

Inspiration til variable du kan arbejde med i forsøget

 • Prøv at gå længere og længere væk fra fjernsynet. Reagerer fjernsynet stadig når du trykker på fjernbetjeningen? Din variabel er afstanden til fjernsynet.
 • Kan infrarødt lys gå igennem væggen/bordpladen/vandflasken etc.? Din variabel er materialet, der skærmer for de infrarøde stråler.


Vejledning til forsøget
 

Materialer du skal bruge

 • Et digitalkamera eller elevernes mobiltelefoner, hvis de har et indbygget kamera.
 • En fjernbetjening.

Aktivitetsvejledning

 1. Du skal bruge en makker.
 2. Tag fjernbetjeningen i hånden og få din makker til at indstille sin mobil på kamerafunktion.
 3. Stil jer over for hinanden.
 4. Tryk på fjernbetjeningen imens din makker tager et billede af fjernebetjeningens front, som vist på det første billede
 5. Kig på billedet sammen med din makker. Hvad kan I se?

 

Dataopsamling

 • Hvorfor tror du, mennesket ikke kan se alt det infrarøde lys med det blotte øje?
 • Hvilket andet lys kan mennesket heller ikke se?
 • Hvor langt kan det infrarøde lys række og hvilke materialer bliver det absorberet af?

Faglig forklaring

Et digitalkamera bruger en såkaldt CCD-chip til at optage billeder med. CCD står for Charge Coupled Device og kan kaldes kameraets øje. Målt diagonalt er CCD´en mindre end 1 cm, men rummer næsten 300.000 følsomme enheder. Den er bl.a. meget følsom over for infrarødt lys. Det er derfor, at man her kan se det infrarøde lys, som fjernbetjeningen udsender på kameraets LCD skærm.

Lys er elektromagnetiske bølger. Det lys mennesket kan opfatte, har bølger med bølgelængder mellem 400 og 700 nm (nm betyder nanometer. Det er en millontedel af en milimeter. Vi skriver det som 10-9 m). Kortere og længere bølgelængder af elektromagnetisk stråling har mennesktes øje ikke sanseceller til at opfatte. Bølgelængder lige under 400 nm kaldes ultraviolette. Og bølgelængder lige over 700 nm kaldes infrarøde.

Kameraets CCD-chip kan registrere lys med bølgelængder op til 1100 nm. Et varmefølsomt kamera kan se langt længere bølgelængder nogle helt op til 40 000 nm.

Du kan også undersøge hvordan IR (infrarødt lys) går igennem forskellige glastyper, brilleglas med forskellige beskyttelseshinder, gennemsigtige plastikplader, kar med vand og med olie (madolie), plastfolier - også metalliserede. Tilsvarende kan refleksionen (tilbagekastningen) fra forskellige materialer undersøges.

Alle varme legemer udsender stråling i IR-området - også os selv. Derfor anvender eftersøgningshelikoptere fjern-IR kameraer til eftersøgning af personer ved redningsaktioner. Tilsvarende anvendes varmefølsomme kameraer til at undersøge huse for at se, om isoleringen er i orden. Hvis den er for dårlig, viser det sig på kameraet som varmere dele af huset. Infrarødt lys kan også bruges til opvarmning. Visse lasere (CO2-lasere) kan anvendes til skæring i metaller.

Interessante links

Forsøget er produceret af Fysikbasen

 

Fællesfaglige fokusområder
 
 • Bæredygtig energiforsyning på lokalt og globalt plan