Gå til hovedindhold

Rent drikkevand

Hvorfor mon?

 • Er postevand fra hanen helt rent vand?
 • Hvilke farlige stoffer kan forurene vand?

Inden du starter

Det kan du bruge:

 • To flasker (størrelse er lige meget)
 • Tape
 • Jord
 • salt
 • Frugtfarve - gerne grøn

Sikkerhed:
Undgå at drikke vandet, hvis det ikke var rent på forhånd

Pris pr. forsøg:
5 kr.

Sådan gør du

 1. Fyld den ene flaske op med vand, så den kan ligge ned, uden det flyder ud.

 1. Tilsæt en smule køkkensalt og frugtfarve.
 2. Tape nu flaskernes mundinger sammen, så de er i forlængelse af hinanden.

 1. Tag flaskerne med udenfor, og læg dem på jorden i solen. Dæk den tomme flaske til med jord.

 1. Lad flaskerne ligge i nogle timer.
 2. Sammenlign vandet i de to flasker. Smag også på det. Hvilken forskel er der?

Prøv evt. at male flasken, der ligger i solen sort. Hvad sker der? Undersøg hvilke stoffer som ikke kan komme over i den rene flaske! Prøv fx med opvaskemiddel, sukker, kaffe, kakao eller cola osv.

Hvad tror du?

 • Hvordan kommer vandet over i den anden flaske?
 • Hvorfor indeholder det rene vand ikke urenhederne?
 • Hvorfor kan der stadig være bakterier i?

Forklaring

Ved 100 °C vil vand koge og boble kraftigt, fordi vandet fordamper meget hurtigt. Men vand fordamper også ved 20 °C – dog ikke lige så hurtigt. Jo højere temperatur, jo hurtigere fordamper det. Luften omkring os indeholder vanddamp. Når kold og varm luft mødes, bliver det tåget, fordi vandet i luften går fra at være på gasform til at blive på væskeform. Man siger, at vandet kondenserer. Det kan også kondensere, hvis man leder varm luft hen over en kold overflade. Det kan du se, hvis du ånder på fx et vindue. Vandet fra flasken, der ligger i solen, er varmere, end flasken der ligger under jorden, og derfor vil vanddampene kondensere i den kolde flaske. Dvs. vi "høster" vanddampene i den kolde flaske. Forurenet vand kan indeholde mange forskellige skadelige stoffer, blandt andet tungmetaller som fx bly og kviksølv. Tungmetallers kogepunkt, dvs. hvor de går på gasform, er mange gange højere end vands, og derfor kommer de ikke med over i en rene flaske. Bakterier er i stand til at bevæge sig og kan nemt overføres mellem flaskerne. Derfor skal man huske at koge vandet, inden man drikker det. Selv enkelte bakterier kan hurtigt blive til mange og kan have en skadelig effekt.

Der er tre tilstandsformer, som stoffer kan være i: fast stof fx is, væske fx vand og gas fx vanddamp. Når vand skal gå fra at være væske til damp, afhænger det af, hvor meget vand der er i luften, dvs. luftfugtigheden. Hvis der er høj luftfugtighed, vil vandet have sværere ved at fordampe, og derfor vil det tage længere tid. Om vinteren er luftfugtigheden lav, og derfor kan tøjet hurtigere tørre udenfor - vandet nemmere kan fordampe fra tøjet. I u-lande, hvor vandet kan være meget forurenet, renses vandet ved at koge det for derefter at lede vandet over på en kold metalflade, hvor det kan kondensere og falde ned. På denne måde er man sikker på, at man får dræbt alle bakterier og fjernet tungmetaller. Organiske opløsningsmidler som fx en rest benzin kan dog godt komme med over, fordi deres kogepunkt ligger i nærheden af vands, og derfor kan de komme igennem opstillingen. Derfor er en opfindelse, som kaldes LifeStraw, en rigtig god idé. Det er en slags stort sugerør, der virker som et rensningsanlæg. Med munden suger man vand op gennem et 25 cm langt sugerør med en radius på næsten 1,5 cm. Og gennem nogle filtre/kamre i sugerøret fjernes urenheder fra vandet.

 1. Først fjernes snavs og sedimenter med et tekstilfilter med de største masker.
 2. Så fjernes smådyr og de største parasitter med et polyesterfilter med endnu mindre masker.
 3. Så dræbes små parasitter og andre mikroorganismer med en mængde perler med jod.
 4. Dernæst fjernes små urenheder med aktivt kul, der samtidig fjerner lugten og smagen af jod.
 5. Opfindelsen er dansk og redder menneskeliv i den tredje verden hver dag.