Gå til hovedindhold

Pust til lyset

Da man ikke kan se luften, kan det være svært at vide, hvordan luften egentlig opfører sig. Dette forsøg viser et af vindens mysterier.
 

Teknologi eller teknisk udstyr der bruges i forsøget

En tændstik er teknisk udstyr. Den første tændstik kunne tændes ved at stryge den mod hvilken som helst overflade. Den nuværende tændstik kræver dog man stryger den mod en bestemt kemisk substans for antænding. Læs mere om tændstikkens historie her.

Stearinlys er teknisk udstyr. Det er lavet af paraffin eller stearin med en væge i midten og benyttes til belysning. I beboelsesområder tilsluttet elnet er det dog mest til hyggebelysning. Det udleder partikler ved afbrænding. Læs mere her

Inspiration til variable du kan arbejde med i forsøget

Prøv at ændre på formen af det du stiller foran lyset. Din variabel er formen.


Vejledning til forsøget


Materialer du skal bruge

  • En kop eller flaske
  • Et stearinlys
  • Tændstikker

Aktivitetsvejledning

  1. Tænd stearinlyset
  2. Stil en kop eller flaske lige foran lyset
  3. Prøv at pust til lyset. Hvad sker der?

Dataopsamling

Prøv at svare på følgende spørgsmål:

  • Har du nogensinde set vinden opføre sig mærkeligt?
  • Hvorfor kan man puste lyset ud, når der står en flaske i vejen?
  • Kan du sammenligne fænomenet, med noget du kender fra hverdagen?

Faglig forklaring

Luft og væske vil gerne følge formen af en buet overflade. Når du puster, løber der en strøm af luft til hver side rundt om flasken. Disse luftstrømme mødes på bagsiden af koppen og fortsætter mod lysets flamme. Derfor går lyset ud, når du puster.

Fænomenet kan beskrives med begrebet turbulens. Turbulens forekommer overalt. Fra morgenkaffen, når teskeen bevæges frem og tilbage, luftstrømninger henover en golfbold og helt til de fjerneste stjernetåger.

Hovedsageligt opstår turbulens, når gasser eller væske skal passere noget. Det kan enten være en sten i en flod, to forskellige gasser, der støder sammen eller bare vi trækker vejret.

Så længe en væske eller gas bevæger sig som en samlet masse med små hastigheder, opfører det sig forudsigeligt - Også kaldet laminar, da der dannes pæne 'lag'.

Interessante links

Fysikleksikon KU