Gå til hovedindhold

Puls mod aktivitet

I dette forsøg, ser vi på hvordan din puls er afhængig af hvor meget du rører dig.
 

Teknologi eller teknisk udstyr der bruges i forsøget

En pulsmåler er en analog høj-teknologi, hvor sensoren enten måler elektriske signaler fra kroppen(EKG) eller belyser huden og måler hvor meget lys, der absorberes(PPG). Signalerne omsættes til en puls på et digitalt display. Læs mere om pulsmålere her

Inspiration til variable du kan arbejde med i forsøget

Undersøg om korrelationen/sammenhængen gælder for alle i klassen? Din variabel er personen.

Undersøg hvilken betydning det har, at der holdes pauser ind imellem målingerne. Din variabel er tiden mellem målingerne.

Undersøg om der er forskel på drenges og pigers pulsmålinger. Din variabel er testpersonens køn.

Saml en masse datasæt og se om forsøgspersonernes højde har indflydelse på resultaterne. Din variabel er højden på testpersonen.

Undersøg om det har betydning at man drikker en tår sodavand umiddelbart før hvert løb. Din variabel er fødevareindtagelsen inden forsøget.

Undersøg om det kun er fysisk aktivitet der får pulsen til at ændre sig. Din variabel er typen af aktivitet inden pulsmåling.


Vejledning til forsøget


Materialer du skal bruge

En pulsmåler

Tip

Som pulsmåler kan du fx bruge sin mobiltelefon. Der findes gratis apps til både til iPhone og Android der bestemmer puls ved hjælp af kameraet.

Du kan øve dig i, at måle pulsen med fingrene på hinanden. Det gøres ved at tælle pulsslag over fx. 10 sekunder og gange med 6 for at få antal slag per minut.

Aktivitetsvejledning

  1. Se videoen øverst på siden
  2. I videoen har vi udmålt den samme afstand og tager tiden det tager at gå, løbe og spurte den.
  3. Lav gerne flere målinger, så der fx. er 5-10 forskellige tider i gennemfører på. Generelt kan man bare løbe i en fast hastighed og logge tiden, så kan man bagefter se om der er en sammenhæng med pulsen.
  4. Det er vigtigt at holde pauser, så forsøgspersonen opnår hvilepuls mellem målingerne.

Dataopsamling

Efter forsøget kan du lave en korrelation/ kurve over bevægelseshastighed og puls.
Du kan finde gennemsnitshastigheden, ved at dividere afstanden med tiden. Det giver hastigheden i meter per sekund. Ønskes km/t ganges resultatet med 3,6.

Kan du ud fra kurven se hvor høj din hvilepuls er?

Kig på en af dine variable. Hvordan påvirker den korrelationen?

Svar gerne på flere uddybbende spørgsmål som, hvor meget tror du ens puls svinger i løbet af en dag? Hvilke ting får pulsen til at ændre sig?

Faglig forklaring

Når vi begynder at løbe, slår hjertet hurtigere og vi bliver forpustede. Det er fordi kroppen har brug for brændstof der kan give energi. Det er faktisk præcis ligesom en bil. Den har også brug for brændstof der kan give energi. I en bil er brændstoffet oftest benzin, i et menneske er brændstoffet oftest sukkerstoffer. I en bil bliver brændstoffet tilført når man træder på speederen, i et menneske bliver det tilført ved at hjertet pumper det sukkerholdige blod ud til musklerne.

Jo mere man bevæger sig, jo mere brændstof har vi brug for. Og jo mere skal hjertet slå. Der sker både det, at hjertet pumper MERE blod ud per slag, og at hjertet pumper FLERE gange per minut. Det sidste er det vi kalder pulsen, og det er dét vi måler i denne aktivitet.