Gå til hovedindhold

Optisk illusion med brune felter

Hjernen fortolker de signaler, den modtager fra øjet. I mange tilfælde kan din hjerne derfor blive snydt til at tro, at den ser noget, den ikke ser. I dette forsøg kan du prøve det selv.
 

Teknologi eller teknisk udstyr der bruges i forsøget

En farveprinter er en digital høj-teknologi. Som eksempel bruger laserprinteren elektrisk ladede felter til at styre hvor meget farve, der placeres på en tromle, hvorefter tromlen ruller mønstret ud på papir. Læs mere her

Inspiration til variable du kan arbejde med i forsøget

Prøv nogle af de andre optiske bedrag under "Interessante links" i fanen "Faglig forklaring".


Vejledning til forsøget


Materialer du skal bruge

  • En farveprinter der kan printe denne skabelon ud.
  • En saks til at klippe de frie felter fra højre side af skabelonen ud.

Aktivitetesvejledning

  1. Download skabelonen til højre på siden og print den ud (i farver). 
  2. Klip pladen (den rektangulære figur over teksten "Test-o-teket") samt de fem felter til højre for pladen ud.
  3. Læg nu de løse felter på pladen, så de passer med farven på de felter, der er på pladen.

Du vil opdage, at uanset hvor du placerer et løst felt oven på pladens felter, vil det ligne farven på felterne i samme række, men ikke dem i de andre rækker. Faktisk vil det ligne, at det løse felt skifter farve, mens du flytter det rundt på pladen.

Dataopsamling

Prøv at svare på følgende spørgsmål:

  • Tror du at din hjerne kan snydes? Og når den først er blevet snydt én gang, kan du så snyde den igen?
  • Hvordan tror du, din hjerne kan snydes?
  • Hvordan kan det være, at det løse felt altid ligner felterne i samme række?
  • Er der noget specielt ved farven på det løse felt?
  • Kan man lægge de løse felter forkert på pladens øvrige felter?

Faglig forklaring

Dette er et forsøg, som langt de fleste mennesker ikke kan gennemskue, første gang de prøver det. Selv når de får forklaringen, vil effekten stadig være forbløffende - erfaring og logik passer ikke helt sammen her. Det er fordi, at vores hjerne ikke ved, at den ikke skal gøre, som den plejer.

Når hjernen snydes, kan man tale om en illusion - et optisk bedrag. Et fatamorgana er et eksempel på en optisk illusion. Forsøget med farverne er et illusionsforsøg, der forvirrer og forbløffer de fleste, første gang de prøver det. Forklaringen bag illusionen er, at alle felterne er lysere i toppen end de er i bunden og faktisk er helt ens, selvom det er svært at se. Der er altså en nuanceovergang i den brune farve mellem toppen og bunden. Man kalder også sådan en nuanceovergang for en farve-gradient.

For nogle er det lettest at se overgangen, hvis man lægger hovedet helt ned til bordet og kigger hen over papiret.

Hver gang vi kigger på ting, der har farver, så har vores hjerne en tendens til at fokusere på de forskelle, der er mellem farverne - dvs. kontrasten. Når man kigger på pladen i dette forsøg, fokuserer hjernen mere på forskellen, der er mellem felterne, end den gør på selve felternes farve. Derfor får vores hjerne svært ved at opfatte den nuanceovergang, der er på de enkelte felter.

Årsagen til optiske illusioner kan skyldes flere faktorer, men fælles er, at hjernen bliver snydt - den opfatter ting, som i virkeligheden forekommer anderledes.

I dette forsøg forstærker hjernen kontrasterne. Man lægger oftest ikke mærke til, at ens hjerne forstærker kontrasterne i det lys, som øjet ser. Men ikke desto mindre sker det hele tiden.

Et lignende optisk bedrag kan man opleve her:

Nethindecellene, der reagerer mellem sort og hvid, fremmer eller hæmmer farveforskellen, så der opstår blinkende grå pletter der, hvor de hvide streger krydser hinanden.

Du kan også tænke på, når du er i biografen; En stor projektor sender lys op på et hvidt lærred. Det hvide lærred burde teoretisk set ikke kunne gengive noget, der er sort. Derfor burde Zorro, der er klædt i sort fra top til tå, være umulig at vise på et lærred. Men alligevel ser Zorro helt sort ud, fordi vores hjerne fokuserer på forskellen mellem det lyse og det mørke. Zorros sorte dragt er det område af det hvide lærred, der ikke bliver belyst af projektoren, og derfor kommer dragten til at fremstå sort, da det lyse rundt om Zorros dragt kommer til at se lysere ud.

Interessante links

Her en samling med 98 optiske illusioner og forklaringer.