Gå til hovedindhold

Magnetisk sand

Hvorfor mon?

 • Hvorfor er noget sand magnetisk?
 • Hvordan virker en magnet?
 • Hvad er et magnetfelt?

Inden du starter

Det kan du bruge:

 • Neodym-magneter
 • En rive
 • En beholder - fx et genbrugsglas med låg
 • Et filterpapir
 • Sand fra stranden
 • Et lokale med en vask

Sikkerhed:

Hold afstand mellem neodym-magneterne og kreditkort / hukommelseskort / elektronik. Sættes flere magneter sammen, gøres dette forsigtigt. Man må under ingen omstændigheder lade magneterne klikke frit sammen, da der let kan slås flige af magneterne, der kan flyve i alle retninger.

Pris pr. forsøg:

Ved storindkøb af magneter fås de meget billigt, ca. 1-2 kr. stykket. Ca. 10 kr. pr. forsøg. Magneterne kan dog sagtens genbruges

Tip til indkøb:

Du kan fx købe magneter her.

Tip:

Udfører du forsøget på stranden, skal du vide, at det magnetiske sand er nemmest at finde, hvor sandet er sort eller danner sorte mønstre på det hvide kvartssand.

Tager du sandprøver med hjem, så tør sandet først ved at lægge det på en avis en uges tid, eller tør det i ovnen ved ca. 80 °C en times tid.

Sådan gør du

 1. Sæt forsigtigt neodym-magneterne fast på riven. Sæt eventuelt en tynd plastpose ud over magneten, så er det lettere at få sandet af igen
 2. Før stille og roligt riven gennem sandet fra stranden
 3. Overfør alt det sorte sand, der sætter sig på magneterne, til en beholder/et glas
 4. Nu er der fanget  magnetisk sand, men der er stadig en stor del ikke-magnetisk sand iblandt, som skal filtreres fra: hæld vand i glasset og før magneten rundt på ydersiden. På den måde fanges det magnetiske sand, samtidig med at det ikke-magnetiske sand ligger tilbage på bunden
 5. Hæld vandet med magnetisk sand igennem et filterpapir og lad det tørre
 6. Nu er du klar til at se magnetfeltet ved at bevæge magneten neden under filterpapiret, hvor sandet ligger

Se en video af forsøget her:

Hvad tror du?

 • Hvor kommer sand fra?
 • Hvad er forskellen på tungsand og kvartssand?
 • Hvad betyder det, at et stof er magnetisk?
 • Hvorfor er noget sand magnetisk?
 • Hvordan ser magnetfeltet omkring neodym-magneten ud?
 • Hvordan ville magnetfeltet se ud, hvis man brugte en stangmagnet? Eller en almindelig køleskabsmagnet?
 • Hvorfor kan man adskille det magnetiske sand fra det ikke-magnetiske ved at hælde vand i glasset?

Forklaring

Sand kommer fra sten, der over tusinder af år er blevet skubbet rundt af vandet i havet. Når stenene bliver skubbet rundt, bliver de samtidig slidt på alle sider, og til sidst bliver stenene helt små og runde - og er altså blevet til sand. Stenene kan komme fra alle steder i verden. Derfor finder man mange forskellige typer af sandkorn på stranden.

Foto: Helle Houkjær

Den del af sandet, der kan gøres magnetisk, består af mineralet Fe3O4, også kendt som magnetit. Mineralet indeholder jern, der kan gøres magnetisk, og altså derfor retter sig ind efter et magnetfelt. Magnetit er fundet i meteoritter fra rummet. Det forekommer mange steder i verden, hvor man også kan finde det i strandsand. I nogle særlige sandbanker i Chile er op til 10% af sandet magnetit. Magnetit findes også i hjernen på flere dyr, som fx duer og delfiner, hvor meget små magnetitkrystaller retter sig ind efter Jordens magnetfelt, og kan sende signaler videre til hjernen. Forskere mener, det er ved hjælp af magnetisme, at dyrene kan finde vej.

Vejen til fremtiden

Magnetit findes i de fleste bjergarter  fra strandsand til klipper. Det findes også i dyr og kan udnyttes i teknologi. I gamle dage brugte man det i kompas, senere i  magnetiske bånd og til at rense vand for det giftige stof arsenik. Senest har man opdaget, at nogle typer bakterier selv kan omdanne jern til magnetit. Forskere forsøger at efterligne processen for at skabe minimagneter til fremtidens computere. Hvilke nye anvendelser mon der dukker op på vejen til fremtiden?

Læs mere i de links der ligger nederst på siden og prøv også at lave forsøget "Et lommemikroskop", så du kan se nærmere på dit eget sand.

Interessante links

Artikel om magnetiske bakterier
Læs mere om Magnetit
Læs mere om Magnetoreception

Kilde

Søren Storm og Kasper Berthelsen