Gå til hovedindhold

Metaldiskotek i vand

Vand er så godt et opløsningsmiddel, at det kan opløse nogle metaller. Normalt kan man ikke se at det sker, men i dette forsøg kan vi få metallet til at lyse, når det opløses!

Teknologi eller teknisk udstyr der bruges i forsøget

En præcisionsvægt er en analog høj-teknologi. Massen på vægten balanceres af en kraftpåvirkning fra elektromagneten, der øges proportionalt med massen på vægten. Herved øges strømmen gennem elektromagneten, som kan måles og digitaliseres. Digitaliseringen af strømsignalet er digitalt høj-teknologisk. Læs mere om præcisionsvægte her

Inspiration til variable du kan arbejde med i forsøget

Prøv at variere mængden af ammoniak - hvilken betydning har det for lysdannelsen? Din variabel er mængden af ammoniak.

Finde andre metaller der også kan lyse i denne opløsning (det skal være noget som du kan undvære). Er der forskel på hvor meget de lyser? Er der sammenhæng mellem metallets placering i spændingsrækken og hvor meget det lyser? Din variabel er her metallet.

Prøv at variere temperaturen af væsken - hvilken betydning har det for lysdannelsen? Din variabel er temperaturen.

 

Vejledning til forsøget


VIGTIGT - Læs dette sikkerhedsafsnit, før du går i gang

Når du arbejder med kemikaler er det vigtigt at bruge sikkerhedsbriller og handsker. Læs altid vejledningen på kemikalieflasken før du går i gang.

Materialer du skal bruge

 • 200mL 0,5M ammoniakvand
 • 0,03g luminol
 • 0,05g EDTA
 • 2mL 3% brintoverilte
 • En præcisionsvægt
 • Et målebæger
 • Metal, som en 50 øre eller kobberet fra en ledning

Aktivitetsvejledning

 1. Hæld 200 mL 0,5M ammoniakvand op i et glas
 2. Opløs 0,03 g luminol og 0,05 g EDTA
 3. Tilsæt 2 mL 3% brintoverilte
 4. Nu er opløsningen klar til at oxidere metal og komme til at lyse, men det ses bedst hvis der er mørkt. Prøv derfor at finde et mørkt lokale eller sæt evt glasset ned i en kasse med et lille kig-hul
 5. Put fx. en 50-øre ned i væsken og se den lyse!
 6. Brug evt. indmaden fra en ledning som kobbertråd til forsøget

Dataopsamling

Undersøg hvor længe væsken er i stand til at afgive lys. Og hvordan kan man undersøge hvad der får lysdannelsen til at stoppe - prøv at give et forslag til et eksperiment der kunne give viden om det.

Faglig forklaring

Nogle metaller opløses lettere i vand end andre. Det er fordi der er forskel på hvor nemt de bliver oxideret. Natrium er et eksempel på et metal der oxideres relativt nemt og kobber er et
metal, der oxideres relativt mindre. Hvor nemt et metal oxideres kan man se i det der hedder
spændingsrækken:

Li, Cs, K, Ba, Ca, Na, Mg, Al, Mn, Zn, Cr, Fe, Co, Ni, Sn, Pb, H, Cu, Ag, Hg, Pt, Au

Natrium (Na) står relativt langt til venstre sammen med de metaller der nemt oxideres, og kobber (Cu) står længere til højre. Helt til højre står de ædle metaller. Ædle betyder, at de ikke nemt oxideres. Det er derfor at fx guld (Au) er så uforgængeligt.

Når et metal bliver oxideret ændrer det sig fra at være et grundstof til at være positive ioner. Disse ioner kan opløses i vand fordi de tiltrækkes af oxygenatomet i vandmolekylerne. Man får en kobbermønt til at oxidere hurtigere i vand, hvis man tilføjer et molekyle som det kan reagere med. I dette tilfælde tilsætter man brintoverilte. For at hjælpe det endnu mere på vej, tilsætter man ammoniak. Nu dannes der kobberioner.

I forsøget kan man få kobberionerne til at danne lys, ved at lade dem reagere med molekylet.

Interessante links

Nurdrage: Ghostmetal
Testoteket: Blod på gerningsstedet
Den store danske: Spændingsrækken