Gå til hovedindhold

Et lommemikroskop


Hvordan kan man lave sit eget mikroskop? Hvordan skaffer man sin egen linse? I dette forsøg skal vi bygge et mikroskop, der er så lille, at du kan have det i lommen!

 

Teknologi eller teknisk udstyr der bruges i forsøget

En laser er en analog høj-teknologi, hvor anbringelsen af 2 spejle i en resonator er med til at øge intensiteten af lysbølger, før lyset slipper igennem en smal sprække. Sprækken tillader kun lys, der bevæger sig i én retning at trænge igennem. Dette resulterer i en meget intens lysstråle. Læs mere om lasere her

De fleste mobiltelefoner har et indbygget digitalkamera. Et digitalkamera er en digital høj-teknologi. Linsen i kameraet regulerer i hvilke afstande fra kameraet billedet bliver skabt og er styret af linsens fokallængde. Digitale sensorer registrerer lyset, der udsendes fra det som fotograferes.
Læs mere om digitalkameraers sensorer her og linser her

Inspiration til variable du kan arbejde med i forsøget

Prøv at bruge dit nye mikroskop til at se på forskellige hårtyper. Er der en sammenhæng mellem det mikroskopiske og det du kan se med det blotte øje. Din variabel er hårtypen.

 

Vejledning til forsøget


VIGTIGT - Læs dette sikkerhedsafsnit, inden du går i gang

Vær opmærksom på ikke at ramme nogen i øjnene med laseren. Udføres forsøget af elever i mellemtrinnet, skal læreren assistere med boremaskinen.

Materialer du skal bruge

 • Lille lommelaser
 • Lille tang eller lignende, til at splitte laseren ad
 • Skruetrækker
 • Boremaskine
 • Plastikkort
 • Superlim
 • Mobiltelefon med kamerafunktion
 • Evt. niveaubord eller en ren tavlesvamp
 • Evt. nogle tykke bøger

Tip

Udgiften til materialer er 0-40 kr., afhængigt af indkøbssted af laseren. Man kan til dette forsøg nemt bruge en gammel defekt laser, så længe selve linsen stadig er intakt (resterne af laseres bortskaffes som elektronikaffald).

Du kan fx købe en laser her

Aktivitetsvejledning

 1. Pil batterierne ud af laseren, så du ikke kommer til at lyse dig selv i øjnene undervejs
 2. Drej forsigtigt toppen af (der hvor laserstrålen kommer ud)
 3. Drej den lille indkapslede linseholder ud
 4. Skru evt. plastbeskyttelsen af med en almindelig skruetrækker
 5. Bank forsigtigt linsen ud og husk hvilken side, der vendte udad. (Lad være med at bruge skruetrækkeren til at vippe den ud, da linsen ofte er af plastik, og derfor ridses nemt)
 6. Find et plastikkort som fx. et medlemskort til en forretning (så kan du endelig bruge det til noget fornuftigt)
 7. Markér med en pen, hvor du vil lave et hul i kortet, så hullet kommer til at sidde lige henover linsen på dit mobilkamera
 8. Bor først for med et mindre bor end linsen og se, om linsen passer i
 9. Kan den ikke komme i, så prøver du med et større bor, indtil linsen lige kan klemmes ned i kortet
 10. Sidder linsen lidt løst, kan du give den en klat universallim i kanten ved kortet. Pas på ikke at komme lim på linsen. Hold fast om linsen med begge fingre, og drej kortet et par gange rundt for at fordele limen
 11. Pres, inden limen tørrer, kortet og linsen ned mod et bord med ydersiden opad. På den måde bliver siden, der vender ind mod mobilens kamera, helt plan
 12. Sæt den op foran kameraet. Sørg for at rette den til, så de to linser (det på kameraet og det i plastikkortet) sidder lige ovenover hinanden. Sæt evt. lidt dobbeltklæbende tape mellem telefonen og plastikkortet, så det ikke rykker så meget rundt
 13. Læg telefonen på fx. en høj bog
 14. Sæt et niveaubord ved siden af, og læg det, du vil undersøge, på niveaubordet (eller brug en ren tavlesvamp - se video)
 15.  Sæt telefonen på fast fokus, og justér nu højden på niveaubordet, til du får et flot billede
 16. Hvis billedet bliver meget forvrænget langs kanterne, og du er sikker på, at linsen sidder lige over kameraets linse, samt at den ikke sidder skævt i plastikkortet, kan det være fordi, du har vendt det den forkerte vej. Prøv at vende kortet (og dermed linsen). Den skal sidde, så bulen i linsen (bulen kan være svær at se), peger ned mod det, du vil fokusere på.)

Hvis du vil se dette i praksis, anbefaler vi, at du ser videoen og bruger ovenstående som reference, så du ikke behøver skrive ned undervejs.

Her kan du se en video med forsøget:

 

Dataopsamling

 • Hvorfor er der en linse i en laser?
 • Hvilke forskellige ting kan du undersøge?
 • Kan du finde eksempler på noget, der er interessant at undersøge i mikroskopet, mens du optager video af det?
 • Kan du komme på eksempler på ting, det ville være praktisk at kunne undersøge i naturen?

Faglig forklaring

Der er linser alle vegne. Der er linser i kameraer, briller, kontaktlinser, Blu-ray-afspillere, mikroskoper, forstørrelsesglas, videoprojektorer, dine egne øjne - ja og selv en lille vanddråbe kan faktisk virke som en lille linse. 

Normalt kan du ikke tage et billede af noget helt tæt på med din mobiltelefon. Det er fordi, lyset ikke kan samles, så det står skarpt inde i telefonen. Linsen fra en laser passer lige med, at den placerer kameraets fokuspunkt, altså der hvor billedet står skarpt, meget tæt på telefonen. På den måde kan du i det her tilfælde få omtrent 3 mm til at fylde hele billedet ud. Almindelige hverdagsgenstande ser ved denne forstørrelse meget forunderlige ud. Se fx disse billeder af et tværsnit af cellerne i roden af et løg, en 20-kronemønt og en computerskærm.

Vejen til fremtiden:

Vi omgiver os med mange forskellige teknologier hver eneste dag. Betragter man dem som en samling LEGO-klodser, ser man let, at de kan hackes og bruges på mange andre måder, end dem der var tiltænkt fra begyndelsen. “Hacking” som begreb er dukket op over de seneste år, som noget der ikke bare behøver at handle om at hacke en computer. Det kan fx være at få en robotstøvsuger til at agere vagtrobot eller at lave en laser og en mobiltelefon om til et fint og praktisk lommemikroskop. Mulighederne er alle vegne.

Interessante links

Søren Storm og Kasper Berthelsen

Fællesfaglige fokusområder