Gå til hovedindhold

Den levende mælk

Hvorfor mon?

 • Hvordan hænger farver og lys sammen?
 • Kan man se, hvordan lys bliver til mange farver?
 • Kender du et fænomen i naturen, hvor man kan se mange farver på himlen? 

Inden du starter

Det kan du bruge:

 • Opvaskemiddel
 • Frugtfarve: rød, grøn og blå
 • Homogeniseret sødmælk
 • Vatpinde
 • En dyb tallerken

Pris pr. forsøg:
5 kr.

Sådan gør du

 1. Hæld ca. 1 dl mælk op i en tallerken, eller så bunden af tallerken er dækket med mælk.
 2. Lav herefter nogle store dråber af forskellige frugtfarver i mælken. Farverne skal ligge oven i hinanden. Hvilken farve får farveklatten?

 1. Forsøg at stikke vatpinden ned i farveklatten uden opvaskemiddel.
 2. Dyp vatpinden i opvaskemidlet, så der er rigeligt på, og dyp den ned i mælken
 3. Se mælken komme til live.

Se en film om forsøget her:

 

Hvad tror du?

 • Hvad tror du, opvaskemidlet gør ved mælken?
 • Hvorfor tror du, at det skal være sødmælk og ikke skummetmælk? 

Forklaring

Mælk indeholder blandt andet vand og fedt. Normalt kan fedt og vand ikke blandes så godt, men i mælk er det alligevel blandet sammen. Det er, fordi mælken er homogeniseret. Det er en proces, der blander fedtet og vandet sammen.

Frugtfarve er lavet af vand og kan derfor ikke blandes så godt med sødmælken pga. af det store indhold af fedt i mælken. Når man tilsætter opvaskemiddel, vil fedtet kunne blande sig bedre med vandet, hvilket skaber bevægelse. Det sker, fordi fedtet spreder sig ud over mælkens overflade. Det er denne bevægelse, der trækker farven i forskellige retninger, som danner de flotte bevægelser og mønstre. Sæbe nedsætter også vandmolekylernes evne til at hænge sammen, fordi sæben ødelægger overfladespændingen.

Hvorfor væsker reagerer forskelligt 
Stoffer kan både være ladet, dvs. polære som vand, og ikke-ladet, dvs. upolære som fedt. Polære og upolære væsker kan ikke blandes med hinanden, og de vil derfor skilles i to dele. Fx kan vand og olie ikke blandes, og olie vil flyde ovenpå, da den har en lavere massefylde end vand og derfor er lettere. Opvaskemiddel kan opløse fedt i vandet, fordi opvaskemidlet både er polært og upolært på samme tid. Stoffer, der har den egenskab, kaldes emulgatorer. Sæbe er en emulgator, da den ene ende i et sæbemolekyle er vand-elskende (hydro-fil), og den anden ende er fedt-elskende (hydrofob). Man bruger opvaskemiddel i køkkenet til bl.a. at kunne rense fedt af, da det kan være svært at få af ved kun at bruge vand. Sæbemolekylernes fedt-elskende del vil pakke sig om fedtet og bære det væk med vandet.

En palet af farver
Når farver blandes sammen, dannes nye farver. Forskellige farvekombinationer giver forskellige farver. Fx vil gul og blå maling blive til grøn maling. På den måde kan man ændre, hvilket lys malingen udsender.

Vidunderlige vilde verden

Forsøget viser, hvordan leg med kemi kan give smukke og vidunderlige resultater. Det er et eksempel på, hvordan helt ordinære ingredienser, de fleste har hjemme i deres eget køkken, kan have overraskende egenskaber hvis de undersøges på en ny måde.