Gå til hovedindhold

Lav din egen solgrill

Hvorfor mon?

  • Kender du andre eksempler på, hvordan vi udnytter solen som energikilde?

Inden du starter

Det kan du bruge:

  • En printet skabelon af solgrillen
  • Pap/karton
  • Saks
  • Hobbylim opløst 1:1 med vand
  • Stanniol
  • To sortmalede aluminiumsholder fra fyrfadslys
  • En kogepose
  • Termometer
  • (En fødevare du vil varme/tilberede: æg, chokolade, smør m.m.)

 

 

Sikkerhed:
Solgrillen kan bygges uden lærer, men test og brug af solgrillen bør udføres med opsyn fra en lærer eller en voksen, da brændpunktet kan blive meget varmt.

Pris pr. forsøg:
5-10 kr.

Sådan gør du

Solgrill

  1. Print skabelonen af solgrillen fra hjemmesiden.
  2. Indskoling/Mellemtrin: Lim skabelonen fast på et stykke pap/karton. Udskolingen: opmål vinkler og længder på skabelonen, og optegn skabelonen i forholdet 1:3 på et stykke pap/karton.

 

 

  1. Lim stanniol fast til den anden side af pap/kartonstykket med limopløsningen. Sørg for at pensle limen på staniolen, og at det er den blanke side af stanniolen, der vender ud af, da denne side absorberer mindst af lyset og dermed genspejler mest lys i brændpunktet.

 

 

  1. Klip herefter solgrillen ud efter de stiblede linjer.

 

 

  1. Fold forsigtigt solgrillen ved at folde hen over de faste linjer ind mod midten.

 

 

  1.  Saml nu solgrillen ved at placere hjørne 1 i hul A og hjørne 2 i hul B.

Aluminiumholderen (Kan med fordel forberedes af læreren)

  1. Tøm og rengør aluminiumsholderen fra et fyrfadslys.
  2. Mal/spraymal ydersiden af holderen sort, gerne med varmefast maling. Dette kan gøres samtidig for aluminiumholder til hele klassen.

Test af solgrillen: Mellemtrin/udskoling

  1. Find et godt, vindstille sted, gerne udenfor. Forsøget kan også laves indendørs ved et vindue.
  2. Placér solgrillen med pilen pegende i solens retning, sæt evt. solgrillen fast med en skrue i jorden hvis det blæser.
  3. Sæt et termometer i aluminiumsholderen.
  4. Pak aluminiumsholderen forsigtigt ind i en eller to kogeposer.

 

 

  1. Placér posen med indhold i midten af solgrillen.
  2. Lad solgrillen stå i solen 1-2 timer.
  3. Aflæs temperatur hvert 10 min.
  4. Tegn en graf over temperatur ændringerne i solgrillen.

Test af solgrillen: Indskoling/mellemtrin:

  1. Vælg den fødevare du vil tilberede. Vi bruger smør som eksempel.
  2. Læg lige dele smør i 2 aluminiumsbakker.
  3. Pak den ene forsigtigt ind i en kogepose, og placér den i solgrillen.
  4. Lad den anden stå i solen ved siden at solgrillen.
  5. Se hvilken smør der smelter først.

Hvad tror du?

  • Hvordan tror du, en solgrill virker?
  • Hvorfor er det ikke lige meget, hvornår på dagen man bruger en solgrill?
  • Hvor varmt tror du, en solgrill kan blive?
  • Hvad skal aluminiumsholderen bruges til?
  • Hvorfor er det en god idé at sætte aluminiumholderen/gryden ind i en kogepose?
  • I hvilke lande er det en fordel at bruge solgrill?

Forklaring

Vinklerne på solgrillen gør, at stanniolen reflekterer så meget sollys som muligt ind imod aluminiumholderen. På det sted, holderen står, kaldes brændpunktet. Brændpunktet er dér, hvor de reflekterede solstråler rammer hinanden i et centralt fokuspunkt. I dette punkt placeres det, man gerne vil varme eller tilberede, i en sort beholder. Sort absorberer nemlig næsten alt lys, og ermed energien fra lyset. Energien fra lyset bliver så omdannet til termiske energi, dvs. varme, når det rammer den sorte holder. Den varme kan man så bruge til at lave mad. Posen rundt om holderen bliver brugt som "drivhus" til at holde på varmen. Posen tillader lyset at komme ind, men den tillader ikke varmen at komme ud. Hvis man laver en større solgrill, vil det være muligt at tilberede måltider til en hel familie.

Det er ikke altid muligt at lave mad på en solgrill. Solgrillen kræver en del mængde sol, for at temperaturen bliver høj nok til madlavning. Det er derfor lettest at bruge solgrillen i fx Afrika, Mexico eller Australien, hvor solen generelt skinner meget året rundt. I Danmark er der kun nok solskinstimer til at solgrille i sommerhalvåret.

Men der er mange gode grunde til at udnytte solens energi. Hvis man ser overordnet på energi, så stammer næsten alt den energi, vi bruger fra solen. Planter udnytter solens energi i fotosyntese til at vokse. Dyr og mennesker spiser planterne og udnytter dermed solens energi. Træ og halm kan vi bruge direkte til brændsel, mens planterester og døde dyr kan blive omdannet til olie, naturgas og kul efter millioner af år. Det er disse, vi kalder for fossile brændstoffer.

Det er rigtig svært for folk i fattige lande at bruge fossile brændstoffer, da de enten er for dyre eller umulige at få fat i. Derfor er en solgrill et rigtig godt alternativ for dem til pasteurisering af vand og mælk eller madlavning. Pasteurisering af vand og mælk kan hjælpe med at mindske med kolera og andre vandbårne sygdomme, som op imod 50.000 personer dør af dagligt.

I en solgrill reflekteres lys fra flere vinkler ind i et centralt punkt, punktet kaldes brændpunktet. I dette punkt placeres det, man gerne vil varme eller tilberede, i en sort beholder. Sort absorberer nemlig næsten alt lys og dermed energien fra lyset. Energien fra lyset bliver så omdannet til termiske energi, dvs. varme, når det rammer den sorte beholder. Den varme kan man så bruge til at lave mad. Store versioner af denne type solgrill bliver brugt over hele verden til at lave mad på i stedet for en ovn eller et komfur. Grillen er billig at lave, og energien leveres fra solen, så den koster ikke noget i energi, træ, kul eller andet brændsel. Dette betyder, at familier i fx Afrika sparer penge og dermed har råd til mere mad eller uddannelse til deres børn.

Temarelation
I dette forsøg udnyttes sollys og luft til at lave mad på en alternativ måde. Solen er en fantastisk energikilde, som let kan bruges i det daglige. I forsøget bruger man lyset fra solen til at skabe termisk varme. Den termiske varme holder man "fanget" ved hjælp af stillestående luft, da stillestående luft isolerer.

Downloads

PDF iconsolgrill_skabelon.pdf