Gå til hovedindhold

Løft isklumpen med salt

Om vinteren drysses der salt på vejene for at forhindre, at der dannes isslag. I dette forsøg kan du undersøge, hvilken effekt salt har på en isterning.
 

Teknologi eller teknisk udstyr der bruges i forsøget

Sytråd er en analog lavteknologi, den består af fibre, der er er spundet ind i hinanden. Spinderokken har haft afgørende betydning for sytrådens udbredelse og har sin oprindelse i den islamiske del af verden omkring år 1030. Læs mere her

Inspiration til variable du kan arbejde med i forsøget

Prøv at fæstne sytråden på anden vis. Din variabel er måden du fæstner sytråden på.

Prøv at fryse andre væsker og undersøg ved hvilken temperatur de fryser/smelter. Din variabel er væsken.

Prøv at ændre saltkoncentrationen i din væske og undersøg ved hvilken temperatur isklumpen dannes. Din variabel er saltkoncentrationen.


Vejledning til forsøget


Materialer du skal bruge

  • En skål med vand
  • En isklump
  • Lidt sytråd
  • Et nip salt

Aktivitetsvejledning

  1. Læg isklumpen i skålen. Prøv om du kan løfte isklumpen med snoren. Det er meget svært.
  2. Læg i stedet snoren ovenpå isklumpen og drys saltet ovenpå. Vent 1-2 minutter og prøv så at løfte snoren. Nu sidder isklumpen fast på snoren.

Dataopsamling

Prøv at svare på følgende spørgsmål:

  • Kender du nogle væsker, der fryser ved andre temperaturer end vand?
  • Hvordan kan det være, at sytråden pludselig sidder fast?
  • Hvordan kan det være, at salt kan smelte is?

Faglig forklaring

Salt får isen til at smelte
Saltet får isklumpen til at smelte, der hvor det er strøet på. Det er fordi, saltvand har et lavere frysepunkt end postevand.

Efter de 1-2 minutter bliver saltvandet fortyndet af vandet omkring, og smeltepunktet stiger igen. Derfor fryser vandet omkring snoren til is igen. Nu sidder snoren fast i isen, og isklumpen kan løftes.

Glatte veje
Du kender princippet fra vejene om vinteren. Når det er frost, strør vi salt på vejene, for at vandet ikke skal fryse til is og gøre vejene glatte. Det er igen fordi frysepunktet for saltvand er lavere end for ferskvand.