Gå til hovedindhold

Klap-sammen-dåse

I dette forsøg kan du få en dåse til at klappe sammen uden brug af fingerkræfter.
 

Teknologi eller teknisk udstyr der bruges i forsøget

En sodavandsdåse er teknisk udstyr. Dåsen blev patenteret i 1810 og er siden blevet brugt til langtidsopbevaring af mad. Den har fordele over glas og plastik, da dåsen skærmer indhold for sollys og er mere robust.

Inspiration til variable du kan arbejde med i forsøget

Prøv at bruge dåser, der har forskellige størrelser.

Prøv at hælde kogende vand i dåsen i stedet for at varme den op på en kogeplade og hæld vandet ud. Din variabel er opvarmningsmetoden.

Prøv at bruge beholdere, der er lavet af plast eller pap. Din variabel er materialet. Det vil være nødvendigt at ændre opvarmningsmetoden. 


Vejledning til forsøget


VIGTIGT - læs dette sikkerhedsafsnit inden du går i gang

Advarsel! Man kan skolde sig meget på vanddamp. Forsøget bør kun udføres sammen med eller af en voksen.

Materialer du skal bruge

  • En sodavandsdåse eller øldåse
  • Et gas- eller elblus
  • Kar med vand - gerne isvand
  • Grydelapper som må blive våde

Aktivitetsvejledning

  1. Fyld lidt vand i dåsen og sæt den på blusset.

  1. Stil et kar med vand og en tom kop klar lige ved siden af.
  2. Når vandet i dåsen koger, så tag forsigtigt dåsen fra blusset med grydelapperne - pas på for dåsen og dampen fra vandet er varm!
  3. Fyld hurtigt det kogende vand i koppen og sænk dåsen i karret med isvand.
  4. POW! Dåsen klapper sammen i din hånd; den imploderer!

Hvis dåsen ikke klapper sammen i første forsøg, så prøv igen. Se om du kan være hurtigere eller sørg for at sænke dåsen ned med åbningen først.

Dataopsamling

Prøv at svare på følgende spørgsmål:

  • Hvad sker der med luft som udsættes for temperaturændringer?
  • Hvorfor imploderer dåsen?
  • Hvad sker der med luften i beholderen, når denne afkøles hurtigt?

Faglig forklaring

Lufttrykket er 1 atmosfære inde i den tomme, åbne dåse og udenfor i lokalet. Når dåsen bliver varmet op bliver den atmosfæriske luft presset ud. Tilbage i dåsen er der kun mættet vanddamp. Den mættede vanddamp udøver et tryk på dåsen indefra. Ved 100oC er trykket 1 atmosfære.

Når den varme dåse med mættet vanddamp hurtigt flyttes over i et kar med vand, afkøles vanddampen lynhurtigt. Den afkølede vanddamp udøver nu et mindre tryk på dåsen end før, da noget af det fortætter til vand.

Dette undertryk får dåsen til at implodere - det vil sige klappe sammen. Afkølingen og trykfaldet sker så hurtigt, at dåsen ikke kan nå at suge vand ind fra skålen, før dåsens vægge kollapser.

Implodere er det modsatte af at eksplodere. En implosion kan beskrives som en reaktion med en indadgående bevægelse - ofte ledsaget af et knald. En eksplosion har en udadgående bevægelse.