Gå til hovedindhold

Ketchupdykkeren

Om et emne flyder eller synker i vand, handler om emnets massefylde i forhold til vandets. I dette forsøg er det muligt at ændre på emnets (ketchupposens) massefylde.
 

Teknologi eller teknisk udstyr der bruges i forsøget

En tændstik er teknisk udstyr. Den første tændstik kunne tændes ved at stryge den mod hvilken som helst overflade. Den nuværende tændstik kræver dog man stryger den mod en bestemt kemisk substans for antænding. Læs mere om tændstikkens historie her.

Inspiration til variable du kan arbejde med i forsøget

Se om du kan få andre genstande til at opføre sig på samme måde. Din variabel er genstandende.

Prøv at ændre på mængden af vand i flasken. Din variabel er mængden af vand.


Vejledning til forsøget


Materialer du skal bruge

 • En sodavandsflaske helt fyldt med vand
 • En pose med ketchup (fx fra McDonalds)
 • To tændstikker i forskellig længde

Aktivitetsvejledning

 1. Læg ketchup-pakken i sodavandsflasken
 2. Fyld sodavandsflasken med vand ved stuetemperatur
 3. Tryk på flasken og ketchuppen vil synke og stige

Prøv også forsøget med tændstikker:

 1. Knæk tændstikkerne i to forskellige længder, hvor den ene kun er svovlhovedet, den anden er ca. 2 mm længere efter svovlet.
 2. Put de to tændstikker i den fyldte vandflaske og prøv at få tændstikkerne til at flyde i forskellige dybder i flasken.

Dataopsamling

Prøv at svare på følgende spørgsmål:

 • Er det nemt at presse væsker sammen?
 • Er det nemt at presse en gas sammen?
 • Hvad sker der med ketchupposen, når du presser på flasken?
 • Hvad er der inden i ketchupposen - udover ketchup?

Faglig forklaring

Inde i dykkerklokken er der en luftbobbel, som holder dykkerklokken flydende i vandbeholderen.

Massefylden bliver større
Når man trykker på sodavandsflasken, vil luften i ketchupposen blive presset sammen, så den fylder mindre. Men massen af posen med indhold er uforandret. Derved bliver massefylden af ketchupposen med indhold større, og posen synker.

Når man slipper flasken igen vil luften i ketchup-posen udvide sig, massefylden af posen falder, og den vil bevæge sig op mod overfladen igen.

Fridykkere
Det er samme princip der gør sig gældende når en fridykker fylder sine lunger ved havoverfladen og dykker mange meter ned. Da vil trykket fra vandet omkring dykkeren komprimere dykkerens lunger. Faktisk ændrer dykkerens massefylde sig så meget, at dykkerens massefylde overstiger vandets. Trykket i vandet vokser med 1 atm. for hver 10 meter man dykker ned. Da produktet af trykket og volumen er bevaret/konstant vil en fordobling af trykket, svarende til at dykke 10 meter ned, betyde, at lungernes volumen halveres.

Dykkere
Omvendt gør det sig gældende for dykkere, der benytter dykkerudstyr, at de ikke må stige for hurtigt op uden at ånde ud. Den luft de har indåndet på eksempelvis 10 meters dybde vil fordoble dets volumen ved havoverfladen, og dermed risikerer dykkeren i yderste konsekvens at sprænge sine lunger.
 

Interessante links

 Se det oprindelige forsøg beskrevet her