Gå til hovedindhold

Ketchupdykkeren

Hvorfor mon?

 • Er det nemt at presse væsker sammen?
 • Er det nemt at presse en gas sammen?

Inden du starter

Det kan du bruge:

 • En sodavandsflaske helt fyldt med vand
 • En pose med ketchup (fx fra McDonalds)
 • To tændstikker i forskellig længde

Sådan gør du

 1. Læg ketchup-pakken i sodavandsflasken
 2. Fyld sodavandsflasken med vand ved stuetemperatur
 3. Tryk på flasken og ketchuppen vil synke og stige

Prøv også forsøget med tændstikker:

 1. Knæk tændstikkerne i to forskellige længder, hvor den ene kun er svovlhovedet, den anden er ca. 2 mm længere efter svovlet.
 2. Put de to tændstikker i den fyldte vandflaske og prøv at få tændstikkerne til at flyde i forskellige dybder i flasken.

 Se evt. dette billede på about.com.

Hvad tror du?

 • Hvad sker der med ketchupposen, når du presser på flasken?
 • Hvad er der inden i ketchupposen - udover ketchup?

Forklaring

Inde i dykkerklokken er der en luftbobbel, som holder dykkerklokken flydende i vandbeholderen.

Massefylden bliver større
Når man trykker på sodavandsflasken, vil luften i ketchupposen blive presset sammen, så den fylder mindre. Men massen af posen med indhold er uforandret. Derved bliver massefylden af ketchupposen med indhold større, og posen synker.

Når man slipper flasken igen vil luften i ketchup-posen udvide sig, massefylden af posen falder, og den vil bevæge sig op mod overfladen igen.

Fridykkere
Det er samme princip der gør sig gældende når en fridykker fylder sine lunger ved havoverfladen og dykker mange meter ned. Da vil trykket fra vandet omkring dykkeren komprimere dykkerens lunger. Faktisk ændrer dykkerens massefylde sig så meget, at dykkerens massefylde overstiger vandets. Trykket i vandet vokser med 1 atm. for hver 10 meter man dykker ned. Da produktet af trykket og volumen er bevaret/konstant vil en fordobling af trykket, svarende til at dykke 10 meter ned, betyde, at lungernes volumen halveres.

Dykkere
Omvendt gør det sig gældende for dykkere, der benytter dykkerudstyr, at de ikke må stige for hurtigt op uden at ånde ud. Den luft de har indåndet på eksempelvis 10 meters dybde vil fordoble dets volumen ved havoverfladen, og dermed risikerer dykkeren i yderste konsekvens at sprænge sine lunger.