Gå til hovedindhold

Kampen mellem højre og venstre hjernehalvdel

Hvorfor mon?

 • Hvordan er hjernen opdelt?
 • Er forskellige centre i hjernen mere vigtige for nogle personer end andre?

Inden du starter

Det kan du bruge:

 • Et print af denne side (klik på udskriv) eller du skal kunne se på skærmen
 • En forsøgsperson - det kan også være dig selv
 • Et stopur

Pris pr. forsøg:
Gratis, hvis man har adgang til farveprinter

Sådan gør du

 1. Hav teksten med farverne foran dig. Start stopuret og læs hvad der står med bogstaverne. De første to ord er "grøn" og "lilla". Skriv tiden ned.
 2. Nulstil stopuret og gentag så forsøget. Denne gang skal du sige navnet på den farve, som ordene er skrevet med. De første to farver er "rød"og "blå".
 3. De fleste synes, det er sværest at sige farverne, som bogstaverne er trykt med, fordi man kommer til at læse de ord der er skrevet med bogstaverne.

Hvad tror du?

 • Hvorfor er det sværest for de fleste at "læse" farverne op?
 • Hvad ville være lettest for en elev i første klasse?

Forklaring

Højre og venstre hjernehalvdel
Vores hjerne består af to halvdele. Derudover er der en masse andre centre og funktioner, der får hjernen til at fungere.

Kampen mellem de to halvdele
Højre hjernehalvdel er god til at registrere farver og venstre hjernehalvdel kan registrere bogstaver. I denne lille opgave, skal man bruge de to hjernehalvdele hver for sig.

Det er hjernen ikke vant til. Derfor kommer den ene hjernehalvdel til at undertrykke den anden. Hos voksne er det oftest den venstre hjernehalvdel der vinder, fordi voksne er trænede i at læse bogstaver. Børn vil have lettere ved at læse farverne.

Psykologisk test
Psykologerne bruger eksperimentet til at teste opmærksomhed. Med eksperimentet undersøger psykologerne, om man kan koncentrere sig om at vælge det sproglige fra - altså lade være med at læse, hvad der står med bogstaver. I den psykologiske verden hedder eksperimentet "Stroop task".

Elevvejledning

Du skal bruge

 • Et print af figuren på hjemmesiden
 • En forsøgsperson - det kan også være dig selv
 • Et stopur

Sådan gør du

Hav teksten med farverne foran dig. Start stopuret og læs hvad der står med bogstaverne. De første to ord er ”grøn” og ”lilla”. Skriv tiden ned.

Nulstil stopuret og gentag så forsøget. Denne gang skal du sige navnet på den farve, som ordene er skrevet med. De første to farver er ”rød” og ”blå”.

De fleste synes, det er sværest at sige farverne, som bogstaverne er trykt med, fordi man kommer til at læse de ord der er skrevet med bogstaverne.