Gå til hovedindhold

Hvordan kan planter bryde igennem asfalt?

Hvorfor mon?

 • Hvordan kan der være så store kræfter i en plante?
 • Hvad er en cellevæg?
 • Hvilken funktion har en cellevæg?

Inden du starter

Det kan du bruge:

 • To ens balloner
 • En vasketøjspose/BH-pose
 • En træplade

Sikkerhed:

Ingen krav

Pris pr. forsøg:

2 kr. (prisen på de balloner, man bruger) + 20 kr. på vasketøjsposen, som kan genbruges.

Tip til indkøb:

Vasketøjsposer kan fx købes i IKEA

Sådan gør du

Du skal lave en model, der viser, hvor meget tryk en celle med og uden cellevæg kan holde til. Ballonen repræsenterer selve cellen i modellen, og vasketøjsnettet repræsenterer cellevæggen.

 1. Læg ballon nr. 1 ind i vasketøjsposen og pust den op, indtil den fylder hele posen
 2. Bind knude på ballonen og lyn posen helt til. Dette er din celle MED cellevæg
 3. Pust ballon nr. 2 op, så den er lige så stor som ballon nr. 1. Bind knude. Dette er din celle UDEN cellevæg.
 4. Læg "cellen" UDEN cellevæg under træpladen og træd forsigtigt op på pladen - hvor meget kan du træde, før ballonen springer?
 5. Læg nu cellen MED cellevæg ind under pladen og træd igen på. Den kan holde til meget mere! Hvor mange kan stå på pladen?

Du kan se en film af forsøget her:

Hvad tror du?

 • Hvorfor kan cellen med cellevæg holde til mere vægt?
 • Hvordan kan det forklares, at en plante kan bryde op igennem hård asfalt?

Forklaring

Alle levende organismer består af celler, der har en cellemembran. Det gælder fx både dyr og planter. Men planteceller er i modsætning til dyreceller, også omgivet af en cellevæg. 

Cellemembranen består af særlige fedtmolekyler. Den er smidig ligesom en ballon og kan let rives itu. Cellevæggen består af cellulose. Det er stærkt materiale, som kan klare store træk uden at gå i stykker. 

En cellemembran er gennemtrængelig for vand. Derfor kan der dannes et stort osmotisk tryk inde i cellen (for en forklaring af osmose, se forsøgene “Det svulmende æg” eller “Osmose i luft”). Det store tryk ville ødelægge cellemembranen, hvis det ikke var for cellevæggen, der ligger rundt om membranen. Væggens styrke gør, at der kan opstå enormt store tryk inde i planteceller, uden at de kan gå i stykker. Væggens styrke gør også, at planter ikke har brug for at have et skelet ligesom dyr, for at holde sig oppe.

Asfalt er et temmelig kraftigt materiale. Men hvis en plante skal kunne bryde op igennem asfalt,  skal der ligge nogle kræfter i planten, der er større end den kraft, der holder asfalten sammen. Kræfterne ligger i cellernes saftspændthed, som man også kalder for turgortrykket. Turgortrykket i planteceller kan nemt være over 10 bar. Det er 5 gange så højt som trykket i et bildæk!

Det ser forbløffende ud, når planter bryder igennem asfalt. Det kan du fx se en lille film af her. Men faktisk er det ikke så mærkeligt, at planterne har udviklet netop den evne, for ofte er det endnu større kræfter, der er nødvendige for, at rødderne kan bevæge sig igennem jorden, som planten vokser i.

Temarelation

Overalt i den vilde natur vokser planter frem. Det er planterne, der skaber fødegrundlaget for alt andet liv i verden. Det er vigtigt, at planter kan vokse frem overalt - uanset hvor hård jorden er - i vores vidunderlige vilde verden.

Interessante links

Timelapse film af planter der bryder gennem asfalt