Gå til hovedindhold

Hoppebold

Hvorfor mon?

  • Hvorfor hopper en hoppebold så godt?
  • Hvad er det, der gør, at en hoppebold kan skifte retning?

Inden du starter

Det kan du bruge:

  • En hoppebold
  • Et bord
  • Hånd-øje-koordination

Sikkerhed:

Ingen sikkerhedsforanstaltninger ud over at man skal være forsigtig, når man kaster med hoppebolde indendørs.

Pris pr. forsøg:

Pris for hoppebold 5-10 kr. Hoppeboldene kan selvfølgelig bruges igen og igen.

Tip til indkøb:

Fætter BR

Sådan gør du

Sæt dig eller stil dig ca. 0,5 - 1 meter fra bordets kant. Kast hoppebolden skråt hen mod bordet, så du sigter efter, at bolden rammer gulvet under bordet lige ud for den nærmeste bordkant. Du skal kaste hårdt nok til, at bolden rammer først gulvet og herefter op og rammer undersiden af bordet. Bolden kommer nu tilbage til dig. 

Se en video med forsøget her:

Hvad tror du?

  • Hvordan kan det være, at bolden kommer tilbage?
  • Hvad sker der, når man kaster hårdere/blødere?
  • Hvor lav en vinkel kan det lade sig gøre at kaste i, så bolden stadig kommer tilbage?

Forklaring

Når bolden kastes ned mod gulvet, følger den en næsten lige bane og roterer kun meget lidt. Når bolden møder gulvet, bider den sig en smule fast og begynder at rotere. Når bolden rammer undersiden af bordet, bider den sig igen fast, og fordi den denne gang roterede før sammenstødet, klemmes bolden sammen i rotationsretningen. Sammenklemningen af bolden oplagrer energi, en energi der udløses igen, ved at bolden skubber til undersiden af bordet og begynder at rotere den anden vej. Efter sammenstødet med undersiden af bordet har både rotationen og selve boldens bane nu skiftet retning.  

Vejen til fremtiden

Hoppebolden skifter retning, fordi den er lavet af et materiale, der har en meget høj friktion eller gnidningsmodstand, som man også kalder det. Friktion er ekstremt vigtigt i mange situationer, og det er noget, der forskes meget i. Det kan være forskning i friktion på vindmølleoverflader, bildæk, overfladebehandlinger, og meget mere. 

Kilde

Søren Storm og Kasper Berthelsen