Gå til hovedindhold

Hjemmelavet hjemmebiograf

I dette forsøg skal du bygge en model af en hjemmebiograf. Billedet, man ser på lærredet i en biograf, kommer fra en projektor. I en almindelig projektor bliver et lille billede forstørret, så det fylder hele lærredet. I dette forsøg skal du lave din egen biograf ved at forstørre billedet fra din mobiltelefon med en lup.
 

Teknologi eller teknisk udstyr der bruges i forsøget

En smartphone er en digital højteknologi. Kommunikation kan foregå trådløst over store afstande ved konvertering af talt sprog til et digitalt signal. Læs mere om mobiltelefoner her. Smartphones er multifunktionelle elektroniske enheder, der bl.a indeholder digitalkameraer og computerteknologi.

Et forstørrelsesglas er teknisk udstyr. Det består af en linse, der samler lysets stråler/ billedet, i et brændpunkt, for dernæst at sprede dem/det igen. Ved a placere linsen i den rette afstand fra øjet kan der opnås et forstørret nethindebillede, hvorved flere detaljer opfattes af øjet. Læs mere her.

Inspiration til variable du kan arbejde med i forsøget

Prøv at justere afstanden mellem lupen og mobilen. Din variabel er afstanden fra lupen til mobilen.

Prøv at justere afstanden mellem mobilen og væggen. Din variabel er afstanden mellem mobilen og væggen.


Vejledning til forsøget


VIGTIGT - læs dette sikkerhedsafsnit inden du går i gang

Påpasselighed, når der arbejdes med hobbykniven.

Materialer du skal bruge

 • En mobiltelefon, der kan vise film
 • Et forstørrelsesglas/en lup (gerne flere forskellige, så man kan teste hvilken, der er bedst)
 • Et målebånd (eller andet til at måle afstanden mellem lup og mobiltelefon)
 • En papkasse (størrelsen afhænger af luppen)
 • En blyant
 • En hobbykniv
 • Tape

Lokale

Du skal bruge et lokale, der kan mørklægges fuldstændigt (hvis der ikke er mørklægningsgardiner i klasselokalerne, så kan der måske blive helt mørkt ude på et af toiletterne på skolen). Lokalet skal have en hvid væg.

Tip

En lup kan ofte fås billigt hos Tiger eller Søstrene grene, men fås også i friluftsbutikker fx. spejdersport.

  Aktivitetsvejledning

  1. Se videoen her på siden.
  2. Tag telefonen og luppen med ind i det mørke lokale.
  3. Start en film på telefonen, og skru helt op for lyset på telefonens skærm.
  4. Dette er det vigtigste punkt i forsøget: Hold luppen foran telefonen og undersøg, hvordan man kan forstørre billedet op på den hvide væg, og hvordan billedet kan blive helt skarpt. Dette forsøg handler mest af alt om at prøve sig frem. Man skal både tage højde for afstanden mellem telefon og lup og mellem lup og væg. Begge dele vil på samme tid have betydning for, om billedet bliver skarpt. Det vil også have betydning for, hvor stort det bliver på væggen, og hvor lyst det er. Det gælder om at finde lige præcis de afstande, der gør, at man synes, billedet ser bedst ud.
  5. Læg mærke til, at billedet kommer til at vende på hovedet. Du kan selv vende telefonen på hovedet, så man ser billedet rigtigt på væggen (lås skærmrotationen, så telefonen ikke vender billedet automatisk). Billedet vil dog stadig være spejlvendt.
  6. Mål hvor langt der ca. skal være mellem lup og telefon, for at billedet bliver godt.
  7. Når du har lavet de første undersøgelser, skal du sætte lup og telefon fast i en papkasse i den afstand, du målte og fandt frem til i undersøgelsen. Det gøres på følgende måde:
   • Læg luppen ovenpå papkassen og tegn rundt om luppen med blyanten, så der kommer en skabelon på pappet.
   • Skær skabelonen ud af papkassen. Det kan være en fordel at skære en lille smule mindre end skabelonen, så man kan sætte luppen i spænd i pappet.
   • Sæt luppen ind i hullet, der er skåret i pappet.
   • Telefonen sættes fast med tape i den anden ende af papkassen. Den skal sidde lige over for luppen.
  8. Tag kassen med lup og telefon ind i det mørke lokale igen.
  9. Afspil en film på telefonen og sæt kassen, så billedet bliver skarpt på den hvide væg.
  10. Sæt dig godt til rette og se filmen i din hjemmebiograf!

  Du kan se en film af forsøget her:


  Dataopsamling

  Prøv at svare på følgende spørgsmål:

  • Hvordan virker en projektor? 
  • Hvordan forstørrer en lup? 
  • Hvordan laver man et skarpt billede med en projektor?
  • Hvordan bliver billedet forstørret?
  • Hvorfor vender billedet på hovedet?
  • Hvorfor skal der være mørkt i rummet?
  • Hvorfor skal telefonen være inde i en kasse?
  • Hvad skulle man gøre for at undgå, at billedet bliver spejlvendt?

  Faglig forklaring

  De fleste almindelige projektorer benytter en teknologi ved navn LCD. De tre bogstaver er en forkortelse for Liquid Crystal Display. Den flydende krystalskærm er millimeter tynd og indelt i pixels, præcis som på en mobiltelefon. Det er også LCD-teknologien, der har muliggjort opfindelsen af fladskærme. LCD-projektoren virker ved at lyset fra et lille billede inde i projektoren bliver sendt igennem en linse og op på et lærred. I dette forsøg er princippet fuldstændig det samme, hvor luppen har samme funktion som linsen i projektoren.

  Lyset i projektoren kommer fra en meget kraftig lampe. Jo kraftigere lampen i projektoren er, jo nemmere er det at se billedet i dagslys. Lyset fra en mobiltelefon er ikke lige så kraftigt, så derfor er man nødt til at benytte et helt mørkt lokale. Grunden, til at man skal have telefonen i en papkasse i dette forsøg, er, at lyset fra telefonen ellers ville lyse rummet op og forstyrre billedet på væggen.

  Når man på en rigtig projektor drejer på et hjul for at fokusere billedets skarphed, så justerer man i virkeligheden afstanden mellem linsen og det lille billede inde i projektoren. For at billedet kan blive skarpt på lærredet, skal afstanden mellem linsen og det lille billede i projektoren passe med, at billedet er lige netop i linsens brændpunkt (se tegningen). Det er det samme, man gør i dette forsøg, når man bevæger luppen og telefonen i forhold til hinanden.

  Temarelation:

  En linse er en skive af glas eller plast, som buer. Linser virker ved at ændre lysets bane, når det bryder overfladen mellem linsens materiale og luften. Linser i mange udformninger bliver brugt overalt i vores hverdag - de findes i mobiltelefonens kamera, i briller, forstørrelsesglas, mikroskoper, projektorer - ja mange mennesker er faktisk fuldstændigt afhængige af at have linser. Det er svært at forestille sig vores verden uden.