Gå til hovedindhold

Hibiscus pH-papiret

I forsøget ser vi, hvordan man kan bruge knoppen fra en rød hibiscusblomst til at lave en farveskiftende pH-indikator.

Aktivitetsvejledning

Til forsøget skal bruges en helt almindelig hibiscusplante med røde blomster. Klip en blomst af, og mos den rundt på et papir, så du efterlader et så jævnt lag som muligt ud over hele papiret. Tag nu en saks, og klip papiret i strimler. Disse stykker papir er nu dit hjemmelavede pH-papir.

Prøv at

  • ekstrahere farven i vand.
  • ekstrahere farven i både varmt og koldt vand. Er resultatet det samme?
  • bruge ekstraktet som flydende indikatorvæske. Hvad har du i køkkenskabet? Lav en opstilling, hvor du tester, om det du har i hjemmet er sure, neutrale eller basiske væsker. Prøv efterfølgende at observere farven over lang tid
  • undersøge, om der er andre typer af naturlige stoffer, der er almindelige i hjemmet, og som du kan bruge som pH-indikator.

Forklaring

Farven kommer fra et farvestof, der kaldes anthocyanin. Det er et molekyle, som skifter farve afhængigt af pH. Dvs. at man kan ændre på farven af molekylet alt efter, om man dypper et stykke papir med molekylet på i sur, neutral eller basisk væske. Anthocyaniner er en gruppe af farvestoffer, der giver mange forskellige blomster og frugters deres farver, fx blåbær, solbær, rødkål og rødvin.

De forskellige farver kommer af, at henholdsvis hydron (dvs. H+, som findes i overvægt i sur væske) eller hydroxid (dvs. OH-, som findes i overvægt i basisk væske) vil reagere med anthocyanin-molekylet på to forskellige steder. Det resulterer i en række omrokeringer i molekylets dobbelt- og enkeltbindinger, og det er sammensætningen af disse bindinger, der afgør molekylets farve. Hvis bindingerne sidder skiftevis i et regelmæssigt system af enkelt- og dobbeltbindinger, vil vi se en farve. Rød indikerer en syre, grøn indikerer en base.

Hvad der sker i molekylet er fint forklaret ved en animation, du finder i videoen til dette forsøg.

Denne form for pH-afhængigt farveskift ser man flere andre steder, du måske ikke lige havde regnet med det. Fx skifter karry farve fra den sædvanlige gule til en flot rød, når pH overstiger 8,4. Ekstrakt fra kogt rødkål har flere forskellige farver. Farverne i væsken fra rødkål skifter fra svagt rød til rødviolet, blåviolet, blågrøn, grøn, grøngul (mutantfarvet) over til gul - fra surt til basisk.

Mutantfarve er en blandingsfarve, der opstår til at starte med, men efter lidt tid finder væsken sin ‘faste’ farve.

Faglige pointer

  • Natur og teknologi: Natur og miljø
  • Biologi: Økosystemer
  • Fysik: Stof og stofkredsløb