Gå til hovedindhold

Fornemmelse for tid

Nogle gange føles tiden uendelig langsom, og andre gange alt for hurtig! I denne aktivitet undersøges om ens fornemmelse for tid, er påvirket af hvad du laver.
 

Teknologi eller teknisk udstyr der bruges i forsøget

Et stopur kan både være en digital eller analog lav-teknologi. Der er mekaniske stopure, som er drevet ved at trække en fjæder op. Så er det digitale stopure, der bruger en krystaloscillator, hvis svingninger er ved en bestemt frekvens, således at tiden kan måles næsten ufatteligt præcist. Læs mere om stopure her

Inspiration til variable du kan arbejde med i forsøget

Sammenlign tidsfornemmelsen:

 • om morgenen og om aftenen
 • med unge og med gamle forsøgspersoner
 • når man er meget sulten og når man er meget mæt
 • før og efter man drikker en kop stærk kaffe eller en energidrik
 • imens man er på facebook
 • imens man jager pokemons
 • på piger og drenge


Vejledning til forsøget
 

Materialer du skal bruge

Stopur

Aktivitetsvejledning

 1. Sæt en forsøgsperson til at sidde eller ligge behageligt
 2. Giv forsøgspersonen lidt tid til at slappe af
 3. Bed personen om at tælle hvor mange sekunder der går, fra du siger “start” til du siger “stop”
 4. Du siger start og måler tiden på din mobil, og på et tidspunkt siger du “stop”
 5. Forsøgspersonen siger hvor meget hun eller han har talt til
 6. Noter tiden, men sig IKKE hvor lang tid der rigtig er gået
 7. Bed nu forsøgspersonen om at hoppe på stedet, eller løbe hurtigt frem og tilbage på en gang. Det er vigtigt at forsøgspersonen er anstrengt
 8. Få forsøgspersonen til at tælle et nyt antal sekunder på samme måde som før mellem du siger “start” og “stop”. Præcist antal sekunder er uvæsentligt, men ca. samme tidsrum er smart når der skal sammenlignes
 9. Noter det og sammenlign med før. Er der talt for meget eller for lidt ved de to tests?

Der kan nemt være variationer i resultaterne. Prøv derfor at måle flere gange, og se på gennemsnittet af resultaterne. Prøv også at sammenligne med andres resultater - fx at samle resultaterne for alle i klassen.

Dataopsamling

Hvor præcist tror du at du kan tælle fx. 60 sekunder?  Tror du at der er forskel på at tælle præcist til 10 sekunder frem for 100 sekunder? Hvorfor tror du at det føles som om, at tiden nogle gange snegler sig afsted, mens den andre gange forsvinder alt for hurtigt?

Faglig forklaring

“Tiden flyver når man har det sjovt”. Sådan siger man ofte, når der pludselig er gået mere tid end man lige havde regnet med. Og der må være noget om det, for videnskabelige studier har vist at man har en tendens til at underestimere den tid der er gået, når man laver noget man synes er behageligt og sjovt. Dvs at man tror der er gået mindre tid, end der rent faktisk er. Og omvendt, så overestimerer man den tid der er gået, når man laver noget som man synes er kedeligt eller ubehageligt. Dvs at man synes tiden føles lang.

Forskere har også lavet et omvendt forsøg: en gruppe forsøgspersoner skulle - uden at se på et ur - høre noget musik, blev udsat for irriterende lyde, og skulle løse små opgaver. Hvis forskerne bildte forsøgspersonerne ind, at der var gået mere tid, end der rent faktisk var gået, og dermed fik forsøgspersonerne til at tro at tiden var gået overraskende hurtigt, så blev de mere positive. De synes at musikken var bedre, lydene mindre irriterende og opgaverne var sjovere.

Præcis hvilken mekanisme i vores hjerne, der fornemmer tid ved man endnu ikke så meget om. Derfor ved man heller ikke meget om, hvorfor oplevelsen af tid kan føles kort når man foretager sig noget man godt kan lide og lang når man foretager sig noget man ikke kan lide. Ærgerligt at det ikke er omvendt, hva’?

Interessante links

Studie der refereres til i forklaringen

Læringsmål og Fælles Mål

Læringsmål:  Eleven kan opstille og gennemføre to undersøgelser af menneskets hjerne - to undersøgelse med varierende parametre - samt relatere resultaterne i de to undersøgelser til hinanden. Eleven kan bruge undersøgelsen resultaterne i en fortælling om menneskets f