Gå til hovedindhold

Forbrænding af bioethanol

Bioethanol indeholder temmelig meget energi i sine kemiske bindinger. En del af denne energi frigøres ved forbrænding. Det er derfor, man kan bruge det som brændstof til biler. I forsøget afbrændes bioethanol.

MÅ KUN UDFØRES AF LÆRER

Aktivitetsvejledning

Dette forsøg er et demonstrationsforsøg, der udføres af læreren.

  1. 12 gram ethanol afvejes i et lille bægerglas på en vægt (svarer til 1 genstand).
  2. Ethanolet hældes i en stor drikkevandsdunk som i videoen.
  3. Sørg for at få ethanolet godt ned langs alle sider ved at rotere dunken og vippe den op og ned. På den måde sikrer du, at der er fyldt med ethanoldampe i dunken.
  4. Stil dunken på et fast underlag, hvor den ikke kan vippe.
  5. Stryg en tændstik, og vip den forsigtigt ned i toppen af dunken uden på noget tidspunkt at holde hånd eller fingre ind over flaskens åbning. Stik heller ikke hovedet ind over, da der kommer en stikflamme. Undgå brandbart materiale oven over dunken.

Prøv også

  1. Kig på forbrændingen med et varmekamera, fx Flir C2.
  2. Udfør forsøget med methanol.
  3. Udfør forsøget med hexanol.

Forklaring

Bioethanol er et stof, der kan brænde. Der er to grunde til, at det kan brænde. Dels har det et lavt kogepunkt, således at det nemt kan fordampe og blande sig med ilt i luften. Og dels indeholder det et carbonatom, der kan oxideres. En forbrænding er nemlig kemisk set en reaktion, hvor et molekyle oxideres.

Bioethanol indeholder temmelig meget energi i sine kemiske bindinger. En del af denne energi frigøres ved forbrænding. Det er derfor, man kan bruge bioethanol som brændstof til biler.

I dette forsøg anvendes en mængde på blot 12 gram, som svarer til en genstand. Alligevel frigiver det en overraskende stor mængde energi meget hurtigt. Reaktionsprodukterne er CO2 og vand. Hvis man indtager en genstand i form af en øl eller et glas vin, vil de samme reaktionsprodukter dannes, og den samme energimængde vil blive frigivet - dog over længere tid. Så den varme, man mærker på vandbeholderen efter dette forsøg er at sammenligne med den varme, man mærker på sin hud, efter at man har drukket øl!

 

Undersøgelseskompetence-område

Eleven kan konkludere og generalisere på baggrund af andres praktiske og undersøgende arbejde.

Faglig kontekst

Fysik: Energiomsætning, energiformer, produktionsmetoder, teknologisk udvikling, samfundsudvikling.

Biologi: Energistrømme, stofkredsløb, ændringer i økosystemer, bæredygtig produktion.

Geografi: Naturgrundlaget, produktionsforhold, bæredygtig udvikling, naturudnyttelse.

Fællesfagligt fokusområde  

Produktion med bæredygtig udnyttelse af naturgrundlaget:

Ved forbrænding af bioethanol udledes utrolig meget energi, der fx kan benyttes som brændsel til biler. Bioethanol produceres af plantemateriale, eksempelvis overskud fra kornproduktion. Når plantematerialet dannes, benyttes der CO2, som så igen udledes, når bioethanolet afbrændes. Man kalder derfor forbrænding af bioethanol CO2-neutralt, og vi siger, at det er bæredygtig produktion.