Gå til hovedindhold

Flyvende tebrev

I dette forsøg skal du demonstrere, hvordan varm luft stiger til vejrs ved at lave en miniraket af en tepose.
 

Teknologi eller teknisk udstyr der bruges i forsøget

En tændstik er teknisk udstyr. Den første tændstik kunne tændes ved at stryge den mod hvilken som helst overflade. Den nuværende tændstik kræver dog man stryger den mod en bestemt kemisk substans for antænding. Læs mere om tændstikkens historie her.

Inspiration til variable du kan arbejde med i forsøget

Prøv at binde noget fast til bunden af teposen. Svæver det med?


Vejledning til forsøget


VIGTIGT - læs dette sikkerhedsafsnit inden du går i gang

Der arbejdes med ild. Husk derfor det fugtige viskestykke.

Materialer du skal bruge

 • Et tebrev
 • En saks
 • Tændstikker
 • Et fugtigt viskestykke

Aktivitetsvejledning

 1. Vrid viskestykket op i koldt vand og læg det ved siden af dig. Du skal bruge det til at slukke ilden, hvis der skulle gå ild i noget.
 2. Klip toppen af tebrevet og hæld teen ud. Herved får du en papir-cylinder, som du placerer på bordet.
 3. Antænd tebrevs-cylinderen i toppen. Efter et øjeblik er cylinderen brændt næsten helt ned. Til sidst løfter den sidste rest af cylinderen sig fra underlaget og flyver op.

 

 

Dataopsamling

 • Hvorfor stiger varm luft til vejrs?
 • Kender du nogen vejrfænomener, hvor varm luft er en af bestanddelene?  
 • Hvorfor stiger resten af posen til vejrs?
 • Hvordan minder dette om en opvind?

Faglig forklaring

Når tebrevet er tændt, bliver luften ovenover varmet op. Luften bliver lettere og stiger til vejrs. På et tidspunkt er resterne af tebrevet så let, at de bliver trukket med af luftstrømmen.

En termisk opvind er en stigende luftstrømning som følge af lokal opvarmning af jordoverfladen. Termisk opvind er basis for mange vejrfænomener. Tordenskyer, orkaner og tornadoer er alle dannet af termisk opvind.

Mange klimaforskere mener, at en øget drivhuseffekt ikke kun fører til opvarmning, men også til flere ekstreme vejrbegivenheder. Beregninger for Danmarks fremtid, hvis CO2 udslippet ikke reduceres på verdensplan, viser, at vi vil få flere og længerevarende hedebølger, længere tørkeperioder om sommeren, men samtidig kraftigere nedbørsperioder og øget vindstyrke i de kraftigste storme.

Fugle og svævefly
Enkelte fugle og svævefly udnytter opadstigende luftstrømme til at vinde højde. Ved at kredse rundt i sådanne opadstigende luftstrømme, kaldet termik, kan fuglen/svæveflyet løftes op af den opadgående luftstrøm.