Gå til hovedindhold

Drik vand på hovedet

Du skal undersøge, om du kan drikke vand, når du står på hovedet.
 

Teknologi eller teknisk udstyr der bruges i forsøget

Et sugerør er teknisk udstyr. Det kan bruges af mennesker til at suge en væske opad. Det skyldes et undertryk man danner i munden og røret når man suger. Den atmosfæriske tryk, der er højere, vil presse væsken opad.

Inspiration til variable du kan arbejde med i forsøget

Kan man drikke, når man ligger ned?

Kan man lære det?

Kan man drikke, når man vender på hovedet?


Vejledning til forsøget


VIGTIGT - læs dette sikkerhedsafsnit, inden du går i gang

Kan udføres af børn sammen med voksne. Vær opmærksom på, at have et stabilt sted til at stå på hovedet eller en solid ribbe eller et klatrestativ, til at hænge i. Sørg evt. for et faldunderlag.

Materialer du skal bruge

 • Plastkrus
 • Kande
 • Vand
 • Sugerør

Tip

Plastkrus og sugerør kan købes i ethvert supermarked.

Aktivitetsvejledning

 1. Start med at finde et godt sted til at hænge eller stå på hovedet. Sørg for at have alle materialerne med fra starten.
 2. Afprøv, om du kan drikke vand af et krus, når du ligger ned eller står/hænger på hovedet.
 3. Afprøv, om du kan, hvis du bruger sugerør. Få evt. en kammerat til at hjælpe med at holde kruset, så du kun skal koncentrere dig om at drikke af sugerøret.
 4. Prøv flere gange, så du er sikker på, at du har øvet dig lidt. Læg mærke til, om det bliver lettere efter flere ganges forsøg.

Dataopsamling

Prøv at svare på følgende spørgsmål

 • Hvorfor løber vandet ned i maven, når man drikker?
 • Hvorfor kan man godt drikke og spise, når man ligger ned?
 • Hvorfor føler astronauterne sig oppustede når de er i rummet?
 • Er det Jordens tyngdekraft, som får vand til at løbe ned i maven, når vi drikker?
 • Diskutér, hvad der hhv. gør det let og svært at drikke i liggende tilstand og stående på hovedet. Lav evt. en liste med alle plusser og minusser. (Tænk både på tyngdekraft, muskelkraft, træning osv.)
 • Hvordan får en astronaut vand ”ned” i maven, når han er vægtløs, så der ikke er noget "ned"?

Faglig forklaring

Vores spiserørsmuskulatur transporterer automatisk (pr. refleks) mad og drikke til mavesækken – også selv om vi vender op-ned. Det er de såkaldte ”peristaltiske” muskelbevægelser i spiserøret, som skubber mad og drikke i den rigtige retning. Alligevel kræver det tilvænning. Vi er nemlig vant til, at væsken løber på tungen og i bunden af munden, ned til spiserøret. Når vi vender på hovedet, løber væsken lige forbi indgangen til næsen, og derfor kommer væsken lettere på afveje.

Den anden faktor, som gør det vanskeligt for os at drikke, mens vi ligger ned eller står på hovedet er, at tyngdekraften normalt hjælper væsken med at komme nedad. Når tyngdekraften ikke længere hjælper eller ligefrem modarbejder, kræves der mere muskelarbejde i spiserøret.

Der ud over er trykket i selve kroppen også ændret, når man står på hovedet. Normalt har vi størst væsketryk i den nederste del af vores krop – altså i benene. Vender vi op-ned, løber blod og anden væske i kroppen til overkroppen og laver større tryk her. Dermed skal de peristaltiske muskler arbejde hårdere, for at opveje trykket i kroppen.

Når man mærker tyngdekraft samler gasarter i tarmkanalen sig lettere i store bobler, som er lettere at bøvse eller prutte ud. I vægtløs tilstand forbliver boblerne små, og spiler maven op.

Interaktiv undervisningsside om fordøjelsessystemet, hvor bl.a. spiserørets peristaltiske muskelbevægelser forklares (særligt punkt 4 A):

https://www.viten.no/vitenprogram/vis.html?prgid=uuid%3A37F9F9F6-96D7-7609-AACE-00001ED78138&tid=1973088&grp=

Temarelation
Under et ophold på Den Internationale Rumstation er man vægtløs. Dvs. at astronauten altså hverken står almindeligt ret op, på hovedet eller ligger ned, når han drikker, og tyngdekraften trækker ikke drikkevandet ned i maven eller kropsvæsken ned i benene, som den ellers normalt gør på Jorden, når vi står op.

Derfor er det heldigt, at vores spiserør har de ringformede muskelsammentrækninger, som gør det muligt at få mad og drikke ned i maven alligevel.

Forsøget er udviklet som en del af projektet ”Rumrejsen 2015”, der er et nationalt formidlingsprojekt i anledning af den danske astronaut Andreas Mogensens mission til den Internationale Rumstation i september 2015.

Interessante links

Viden om hvordan man drikker i vægtløs tilstand:

https://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/hvordan-drikker-man-kaffe-i-rummet

https://www.youtube.com/watch?v=pk7LcugO3zg

Viden om vand i rummet:

https://www.youtube.com/watch?v=KFPvdNbftOY

https://www.youtube.com/watch?v=ZOIW6IgTN6U