Gå til hovedindhold

Dansende popcorn

I dette forsøg kan du undersøge, hvilke sammenhænge der er mellem vibrationer og lyd. Måske har du kigget på en højtaler som spiller musik, og opdaget at den bevæger sig.
 

Teknologi eller teknisk udstyr der bruges til forsøget

En synål er teknisk udstyr. De første synåle var af træ eller ben. Der er fundet synåle af ben så langt tilbage som 61.000 år siden. Læs mere her

En elastik er en analog lav-teknologi

Inspiration til variable du kan arbejde med i forsøget

Prøv at spænde elastikken mere eller mindre ud. Din variabel er hvor spændt elastikken er.

Prøv at lave lyd med andre ting. Din variabel er lydkilden


Vejledning til forsøget


Materialer du skal bruge

 • 6-10 popcorn
 • Sytråd og en nål
 • En pind - fx grillpind
 • Noget til at holde pinden - fx to høje glas
 • To små elastikker eller én kraftig

Aktivitetsvejledning

 1. Sy en sytråd fast i hvert popcorn. Lad snoren være ca. 15 cm lang.
 2. Bind den anden ende af snoren fast i pinden, så popcornene hænger ved siden af hinanden i ca. lige lange snore. Popcornene skal sidde tæt, men de må ikke røre hinanden.
 3. Sæt grillpinden fast, så popcornene svæver frit i luften. Der må gerne være god afstand mellem de to glas, som holder pinden oppe.
 4. Nu skal du bruge elastikken til at lave en lyd. Hvis du bruger almindelige, tynde elastikker, skal du bruge to ad gangen og evt. binde knude på dem, så de ikke er så lange. Sørg for, at popcornene hænger helt stille.
 5. Spænd elastikken mellem to fingre. Hold den i nærheden af popcornene uden at røre dem og spil på elastikkerne med den anden hånd. Du skal gerne se, at popcornene bevæger sig.

Dataopsamling

Prøv at svare på følgende spørgsmål:

 • Hvad er lyd?
 • Hvordan bevæger lyd sig, og i hvilke materialer?
 • Hvad får popcornene til at bevæge sig?
 • Hvordan danner du selv lyd, når du snakker med en kammerat?

Faglig forklaring

Lyd består af bølger og svingninger i luften
Lyd er bølger, der rammer vores ører. Det er kun bølger inden for et ganske bestemt frekvensområde, som vi kan høre. De fleste mennesker kan høre frekvenser mellem 20 Hz og 20.000 Hz, men mange dyr kan høre betydeligt højere frekvenser. I luft er lyd længdebølger.
Lyd i luft forplanter sig som længdebølger, hvor luften har områder, hvor molekylerne bliver presset sammen og andre områder, hvor luften bliver fortyndet. Det, der sker, er, at der bliver overført energi til nabo luftmolekylerne ved, at der bliver skubbet til dem, og de skubber videre til de næste osv.

Tænk bare på en højttaler, der står og vibrerer. Membranen skubber til luftmolekylerne, så de svinger i takt med højtalermembranen.

Hvordan opfatter vi lyd?
Vi opfatter lyd ved hjælp af vores ydre og indre øre. Det ydre øre forstærker lyden og sender den videre ind i øregangen, hvor trommehinden sidder i bunden af øregangen. Trommehinden svinger i takt med lydbølgerne og sender via ørets mange dele til sidst lyden til hjernen. Det tager lyden et stykke tid at nå fra det ene øre til det andet. Derfor kan man høre, hvorfra en lyd kommer. Hjernen registrerer nemlig tidsforskellen.

En lyd opstår, når noget bevæger sig i svingninger. Du kender det, når et flag blafrer i vinden. Hvis det ikke blafrer så meget, kan vi ikke høre det. Hvis det blæser meget og flaget blafrer meget, kan vi høre en lyd. Du kan også prøve at lægge en lineal på et bord. Den skal ligge, så lidt af linealen stikker ud over bordpladen. Nu kan du lave en lyd ved at sætte den i svingninger. Lyden skyldes linealens svingninger.

Lyden sætter popcornene i bevægelse
Lyden sætter luften i svingninger. Når du laver en lyd med elastikken foran popcornene, rammer lydbølgerne popcornene. Fordi de er så lette, bevæger de sig.

Vidunderlige vilde verden

Med dette forsøg undersøger du fænomenet lyd på en anden måde, end man gør normalt. Du lærer, at lyd i virkeligheden er bevægelser i bølger. Vi er stort set altid omgivet af lyd i større eller mindre grad, det er en stor del af vores hverdag og vores verden. Tænk, hvis du kunne se, hvordan luften hele tiden er i svingninger. Det er faktisk ret vildt at tænke på.