Gå til hovedindhold

Byg fremtidens transport – udfordringen

Forsøg - Elektromagnetisme - Krogaardskolen_9_klasse - HCØ2020 projekt - ©Astra - Foto: Lars Bertelsen

Siden H.C. Ørsted opdagede elektromagnetismen for over 200 år siden, har elektromagneter vundet stor udbredelse, og måske skal de være med til at sikre fremtidens transportform.

I denne udfordring skal I fokusere på den del af teknologien, der giver fremdrift.

Du skal benytte dig af engineeringmetoden. Det betyder at forsøgsbeskrivelsen er begrænset og du selv skal tænke over hvordan elektromagnetisme kan benyttes til at konstruere din egen prototype. Læs mere om engineeringmetoden her
 

Teknologi eller teknisk udstyr der bruges i forsøget

I forsøget bruges der neodymmagneter, en analog lav-teknologi. Neodymiummagneter er små utroligt stærke magneter. De kaldes også i daglig tale for supermagneter og powermagneter. Magneterne indeholder bl.a materialet neodym, og det skaber de absolut stærkeste magneter i verden.  

Neodymium er det 60. grundstof i det periodiske system, og har det kemiske symbol Nd. Under normale temperatur- og trykforhold optræder dette grundstof som et skinnende, let gyldent metal.

Læs mere om neodym-magneter på https://www.magnetz.dk/info-om-powermagneter.

En strømforsyning er en analog høj-teknologi og en kilde til levering af strøm. I princippet levering af en konstant strøm uanset belastningen i kredsløbet.  Det vi som regel har i laboratoriet er dog en spændingsforsyning. Denne leverer en konstant spænding og strømmen afhænger af belastningen. Læs mere her
 

Inspiration til variable du kan arbejde med i forsøget

Prøv at ændre på strømmens retning. 

Prøv at ændre på spændingen over din ledning.


Vejledning til forsøget


VIGTIGT - læs dette sikkerhedsafsnit, inden du går i gang

Neodynmagneter er på ingen måde legetøj, da de er meget kraftige magneter. Passer du ikke på, kan magneterne 'smække sammen' og ex. give dig kvæstelser på fingrene. Du må under ingen omstændigheder lade magneterne klikke frit sammen, da der let kan slås flige af magneterne, der kan flyve i alle retninger.

Magneterne er lavet af metal og kan lede elektricitet. Magneterne må derfor ikke komme i kontakt med strøm, herunder stikkontakter, da de så kan give dig elektrisk stød.

Hold afstand mellem neodymmagneterne og kreditkort / hukommelseskort / elektronik. 

Materialer du skal bruge

  • 6 neodymmagneter sat sammen til en stabel
  • 15 cm plastrør 16 mm
  • Blød tynd ledning
  • Strømforsyning
  • Krokodillenæb og ledninger

Aktivitetsvejledning

I skal med elektromagnetismen flytte en stak magneter fra den ene ende af et plastrør til den anden ende uden at benytte andet end elektromagnetismen.

  1. Magnetstablen må gerne placeres i starten af røret, men ikke skubbes ind.
  2. Løsningen er godkendt, hvis blot magnetstablen er synlig ved den anden ende af plastrøret. Magnetstablen behøver altså ikke blive “skudt” ud af røret.
  3. Plastrøret skal ligge i vater, og der må ikke skubbes til magnetstablen.
  4. Det er alene elektromagnetisme, der må benyttes til at flytte magnetstablen. 

Faglig forklaring

Elektromagnetisme indgår som element i mange innovative ideer til fremtidens togdrift. Håbet er, at tog i fremtiden kan erstatte fly og gøre transport over lange afstande mere CO2-venlig.

Den teknologi man benytter hedder maglev-teknologi (Forkortelse af magnetisk levitation). Der er systemer, hvor der kun sidder magneter i toget og systemer hvor der både sidder magneter i toget og i skinnerne. Magneterne får både toget til at svæve over skinnerne (minimerer friktion) og driver toget fremad. Testkørsel med maglevteknologi kan lige nu få de superhurtige tog op på 600 km i timen.
 

Interessante links

Maglev tog på wikipedia
Japans Maglev tog