Gå til hovedindhold

Bristle Bot (Børsterobot)

Workshop - Børsterobotter 3 - Big Bang 2016

Hvorfor mon?

 • Kender du nogen almindelige hverdagsrobotter? 

Inden du starter

Det kan du bruge:

 • En tandbørste
 • En lille vibrationsmotor (evt. modellen: Samsung Disk Coin-Type Vibration Motor - Wire Leads). Det er vigtigt, at der er ledninger på, så man ikke skal til at lodde dem fast.
 • Et eller flere 1,5V knapbatterier
 • Dobbeltklæbende tape
 • En knibtang
 • En saks
 • Evt. lidt tape

Tips til indkøb: 
Motoren kan bestilles over nettet på www.robotshop.ca og www.frederiksen.eu. Tandbørster kan købes billigt – helt ned til 5 kr. pr. stk. i visse supermarkeder. Brugte tandbørster (som man har skoldet) kan sagtens bruges.

Pris pr. forsøg:
20-40 kr.

Sådan gør du

 1. Brug knibtangen til at klippe grebet af tandbørsten af – Du skal kun bruge børstehovedet.
 2. Tag tapen af den lille motor og sæt den fast i den ene ende af børstehovedets bagside.
 3. Klip et stykke dobbeltklæbende tape til, og placer det i den anden ende af børstehovedets bagside.
 4. Tag den ene af motorens to ledninger og sæt den fast på den dobbeltklæbende tape.
 5. Placér batteriet ovenpå den ene ledning og den dobbeltklæbende tape, og sæt det godt fast.
 6. Sæt den anden ledning fast på batteriet – enten sættes den i spænd på siden af batteriet eller ovenpå batteriet (brug evt. lidt tape for at holde den fast).
 7. Slip din Bristle Bot fri og se hvor den løber hen!
 8. Lav evt. en konkurrence i klassen om, hvem der har den hurtigste robot. Eller få robotten til at transportere ting for dig, for eksempel et viskelæder eller lignende (du kan sætte det fast på robotten med en elastik).

Hvad tror du?

 • Hvorfor bevæger Bristle Bot'en sig?
 • Kan man bruge andet end en tandbørste?
 • Hvad sker der, hvis man bruger flere batterier?
 • Hvad sker der, hvis man bruger flere motorer?
 • Hvad sker der, hvis man flytter på ledningerne, så de for eksempel rører ved hinanden?
 • Er det overhovedet en robot? Hvorfor/hvorfor ikke?

Forklaring

En Bristle Bot er en lille slags robot, der bliver styret af en motor, som får børsten til at vibrere og dermed skabe fremdrift. Den er et godt eksempel på en robot som et mekanisk instrument, der lader sig påvirke af omgivelserne.

En robot kan defineres på flere måder. Nogle siger, en robot skal være programmerbar – som for eksempel en vaskemaskine (en vaskerobot). Andre siger, at en robot er en maskine med manipulatorer og sensorer. Manipulatorer er mekaniske instrumenter, der kan påvirke robottens omgivelser, mens sensorer kan opfange eller sanse robottens omgivelser. Det, der gør, at en robot adskiller sig fra et computerprogram eller en simpel maskine, er samspillet med de fysiske omgivelser, hvilket sker gennem sensorer og effektorer, oftest motorer, som man blandt andet kender det fra Lego Mindstorms. Sensorer - for eksempel lyssensorer, temperaturfølere, kameraer og tryksensorer tillader robotten at sanse omgivelserne, og effektorer giver robotten mulighed for at påvirke omgivelserne.

Supplerende uddybning

En robot kan defineres på flere måder. Nogle siger, en robot skal være programmerbar - som for eksempel en vaskemaskine (en vaskerobot). Andre siger, at en robot er en maskine med manipulatorer og sensorer. Manipulatorer er mekaniske instrumenter, der kan påvirke robottens omgivelser, mens sensorer kan opfange eller sanse robottens omgivelser. Det, der gør, at en robot adskiller sig fra et computerprogram eller en simpel maskine, er samspillet med de fysiske omgivelser, hvilket sker gennem sensorer og effektorer, oftest motorer, som man blandt andet kender det fra Lego Mindstorms. Sensorer - for eksempel lyssensorer, temperaturfølere, kameraer og tryksensorer tillader robotten at sanse omgivelserne, og effektorer giver robotten mulighed for at påvirke omgivelserne.

Temarelation
Vi bruger robotter i hjemmet til at udføre alt det kedelige og tidskrævende arbejde, vi ikke selv gider. Industrien gør stor brug af robotter til at udføre præcist, men også hårdt og ensformigt arbejde, som tilmed kan være livsfarligt for mennesker at udføre. Og vi bruger robotter til at underholde os med - for eksempel i spil.

Interessante links

Motoren kan bestilles over nettet på www.robotshop.ca

Tandbørster kan købes billigt – helt ned til 5 kr.

Kilde

Læs mere om robotter i læringsmaterialet på robodays.dk.