Gå til hovedindhold

Bliver tøj mørkt eller gennemsigtigt når det bliver vådt?


I forsøget ser vi på hvad der sker når lys bevæger sig gennem vådt og tørt tøj.
 

Teknologi eller teknisk udstyr der bruges til forsøget

Et lysmikroskop er en analog høj-teknologi. Billedet frembringes ved at gennemlyse en tynd prøve med lys. Mikroskopets kondensor og linser skaber derved et forstørret billede af prøven, som vi kan se gennem okularet. Læs mere om mikroskoper her.

Inspiration til variable du kan arbejde med i forsøget

Du kan undersøge, hvilke stoftyper der fungerer godt. Du kan fx. variere på tykkelse, farve eller overflade. Undersøg hvis muligt en variabel ad gangen. Dvs. vælg fx. 3 hvide stoftyper af forskellig tykkelse, med ca. samme overflade.

Du kan prøve at undersøge om farven af et stykke bomuld har betydning for hvor gennemsigtigt håndklædet bliver.

 

Vejledning til forsøget

Vi viser to forsøg i videoen. Det er ikke påkrævet at man udfører begge forsøg, men herunder er de medtaget begge to.

Forsøg 1: Mikroskopforsøget: Lys gennem fibre


Materialer du skal bruge

 1. Et mikroskop med lys fra bunden. Vi brugte et med muligheder for 40x, 100x, og 400x forstørrelse.
 2. Et tyndt stykke stof med tydelige fibre. Vi brugte et noget stof vi fandt i en rest-skuffe der hedder rivevlies (udtales rive-flies), der næsten føles som papir.
 3. To glasplader til mikroskopi
 4. En pipette med vand

Aktivitetsvejledning

 1. Riv forsigtigt stoffet fra hinanden, så du har et tyndt stykke flosset stof til sidst
 2. Læg stofstykket mellem de to glasstykker (det store hedder objektglas, og det mindre hedder dækglas).
 3. Placer glaspladerne i mikroskopets holder
 4. Indstil fokus og zoom så man kan se de enkelte fibre skarpt.
 5. Placer en dråbe vand ovenpå det nederste glasstykke (objektglasset) og lige i kanten af sandwichen mellem stof og det øverste glasstykke (dækglas), MENS du kigger i mikroskopet
 6. Kapillæreffekten vil nu suge vandet forbi og ind i stoffet, der dermed bliver langt mere gennemsigtigt

Forsøg 2: Lys gennem håndklæde


Materialer du skal bruge

 1. Et relativt tykt håndklæde, i ensartet lys farve, og uden for meget mønster
 2. En lyskilde (fx. en projektor, solen, en lommelygte eller lignende)
 3. Evt. et sted at hænge det op. Dog ikke nødvendigt
 4. En vandpistol, en flaske vand eller haveslange (hvis udenfor). Et håndklæde kan suge et stort volumen vand, så hav rigeligt

Aktivitetsvejledning

 1. Hæng håndklædet op foran lyskilden, eller få nogen til at holde det for dig hvis du er den dovne type.
 2. Lys på håndklædet. Går meget lys igennem håndklædet, så prøv eventuelt med et andet. Det kan både være for tykt og for tyndt til at det er sjovt.
 3. Hvis du kan ane lyset igennem på den mørke side, så forsøg nu at hælde/sprøjte eller på anden vis gøre håndklædet pladdervådt.
 4. Du bør nu kunne se igennem håndklædet. Bruger du solen eller en lommelygte som lyskilde, så forsøg at lave skygger foran. Bruger du en projektor med en film, så læn dig tilbage og nyd dit hårde arbejde.

Dataopsamling

Se om du kan forklare sammenhængen mellem det du ser i mikroskopet og det du ser i forsøget med håndklædet. Det kan være smart at lave en tegning.

Faglig forklaring

Når hvide t-shirts bliver våde ved vi, at de kan blive gennemsigtige. Samtidig ved vi også at
vådt tøj ser mørkere ud. Men kan vi forklare hvorfor og er der mon en sammenhæng? Når lys rammer tøjet, vil en del af lyset reflektere tilbage og farven vi ser, er afgjort af hvilke bølgelængder (farver), der reflekteres tilbage til øjet. Ud over det reflekterede lys, bliver noget af lyset absorberet og noget går igennem stoffet (bliver transmitteret). Med vand kan vi få en større del af lyset til at bevæge sig igennem (altså transmittere) stoffet.

Forsøg 1

I forsøget hvor vi ser på stof i et mikroskop skinner lyset op gennem stofprøven og op til
øjet. Vi ser at en del af lyset fra lyskilden ikke rammer øjet, da fibrene ser tydeligt mørkere ud end lyskilden (baggrunden). Grunden er at lyset brydes, i overgangen mellem luften og fibrene. Når lyset bliver brudt, skifter det retning. Hvor meget lyset brydes, er afgjort af forskellen i det man kalder for brydningsindekset, mellem de to materialer (luft og fibre).

Når der kommer vand ind mellem fibrene, bliver lyset ikke længere brudt i overgangen mellem luft og fibre, men nu i overgangen mellem vand og fibre. Vand og fibre har et brydningsindeks der ligger tættere på hinanden. Det kan man se ved, at fibrene nu bliver næsten usynlige for øjet, dvs. lyset har ikke skiftet retning i samme grad som før. Det samme fænomen kan du se på en lidt anden måde, i forsøget hvor vi ser på hvordan man gør glas usynligt, hvilket er på Testoteket under titlen “Usynlighedsmaskine”.

Forsøg 2

I forsøget med håndklædet, kastes lyset op mod håndklædets oplyste side og en del vil reflektere ud mod øjet (det vi nu ser som lærredet). En lille del af lyset ses også på bagsiden.

Ved at gøre håndklædet vådt, gør man ligesom i forsøget med mikroskopet, forskellen i brydningsindeks mindre. I første omgang er der tale om overgangen mellem luft og fibre, hvor en større del vil reflektere på overfladen af materialet, og brydes i overgangen mellem fibre og luft. Når der kommer vand på, vil en større del af lyset, passere igennem (transmittere) håndklædet uden at skifte retning eller reflektere. Man kan stadig se lyset fra projektoren på forsiden af håndklædet, selvom det nu ser mørkere ud. Der er altså en mindre del der reflekteres og en større del af lyset, der transmitteres gennem stoffet, når det er vådt.

Fællesfaglige fokusområder
 

 • Bæredygtig energiforsyning på lokalt og globalt plan