Gå til hovedindhold

Ble-sne


I forsøget ser vi på, hvordan man kan lave sne om sommeren. Samtidig undersøger vi, hvor vanvittigt meget vand en ble kan indeholde uden at lække.
 

Teknologi eller teknisk udstyr der bruges i forsøget

En ble indeholder natriumpolyakrylat perler, der er teknisk udstyr. Det er særdeles velegnet til at suge en masse væske op. Natriumpolyakrylat perler blev først fremstillet af kemikere ved DOW Chemical company. perlerne er supersugende. Læs mere her

Inspiration til variable du kan arbejde med i forsøget

Brug vand med forskelligt saltindhold. Påvirker det, hvor meget vand der kan absorberes? Salt koncentrationen i vandet er din variabel.

Undersøg med koldt eller varmt vand - hvad går hurtigst? Din variabel er vandets temperatur.


Vejledning til forsøget


Materialer du skal bruge

 • 1 ble pr. gruppe
 • Et glas
 • Ca. ½ l vand.

Aktivitetsvejledning

 1. Se videoen øverst på siden.
 2. Bleen rives op i siden, så man kan se vattet. I vattet ligger de små vandsugende krystaller, der består af polymeren natriumpolyakrylat.
 3. Vattet rystes let hen over fx en balje eller et stykke papir, så krystallerne ikke lander alle vegne. Krystallerne er ugiftige, men undgå at få dem i næse, mund og øjne.
 4. Overfør pulveret til et glas, hæld efterfølgende vand i, og rør i blandingen, til det hele bliver til en stiv gel.

Dataopsamling

 • Udtænk en metode, der kan finde grænsen for, hvor meget vand natriumpolyakrylat kan absorbere.
 • Undersøg, hvor meget vand natriumpolyakrylat kan absorbere pr. fx 1 gram natriumpolyakrylat.
 • stille ble-sneen til tørring på fx en radiator. Hvad sker der?
 • efterlade natriumpolyakrylat i et åbent glas i klassen et par dage - hvad sker der så?

Faglig forklaring

Natriumpolyakrylat er en polymer, dvs. et molekyle, der udgøres af lange, men mikroskopiske kæder. Kæderne har natriumioner bundet til sig. Når der kommer vandmolekyler i nærheden, omkranses de polære natriumioner, fordi vandet også er polært.

Vandet er i stand til at flytte natriumionen væk fra kæderne, og der efterlades en negativ ladning omkring polymeren. Denne ladning tiltrækker vandmolekylernes hydrogen-ende - det er det, man kalder for en hydrogenbinding. Når vandmolekylerne er tiltrukket til polymerkæden, kan de ikke længere ligge og skvulpe rundt imellem hinanden, og det vil sige, at blandingen ‘stivner’.

Natriumpolyakrylat udgøres af en masse polymerkæder, der er tæt klumpet sammen. Men når det kommer i vand, bindes vandmolekylerne til kæderne med hydrogenbindingerne, og derfor svulmer natriumpolyakrylat-krystallerne voldsomt op.

Natriumpolyakrylat kan på den måde absorbere mellem 100 og 1.000 gange sin egen vægt i vand. Derfor er den også praktisk i bleer og lignende hygiejneprodukter.