Gå til hovedindhold

Ballon i flaske

Måske har du lagt mærke til, at luften bevæger sig i to forskellige retninger, når du åbner vinduet for at lufte ud - den varme luft strømmer ud for oven, og den kolde luft kommer ind for neden. Dette skyldes, at varm luft fylder mere end den kolde. I dette forsøg skal du forsøge at puste en ballon op ved hjælp af temperatur.
 

Teknologi eller teknisk udstyr der bruges i forsøget

Balloner er teknisk udstyr. Den første gummiballon blev fremstillet af Michael Faraday og blev brugt til bl.a. at opbevare hydrogen i hans laboratorie. Læs mere om ballonen her.

En flaske er teknisk udstyr. Flasker benyttes primært til opbevaring af væsker og gasser. Flasker af glas eller plast er fremstillet ved, at der blæses luft ind i den varme flydende masse. Se et eksempel på glaspustning her. Hvorfor glas er gennemsigtigt, se her.

Inspiration til variable du kan arbejde med i forsøget

Prøv at se hvad der sker, hvis du laver forsøget igen, men omvendt - så du starter med at køle flasken ned. Din variabel er flaskens temperatur.


Vejledning til forsøget


Materialer du skal bruge

  • En ballon
  • En glasflaske (fx fra Rynkeby saftevand)
  • Varmt vand fra hanen eller elkedel
  • Koldt vand og evt. isterninger

Aktivitetsvejledning

  1. Hæld varmt vand i flasken.
  2. Hæld vandet ud igen og sæt ballonen hen over flaskens åbning.
  3. Køl flasken ned med koldt vand - tilsæt evt. isterninger. Nu skal ballonen gerne blive pustet op nede i flasken.

Dataopsamling

Prøv at svare på følgende spørgsmål:

  • Hvorfor fylder den varme luft mere end den kolde?
  • Hvorfor pustes ballonen op inden i flasken?

Faglig forklaring

Det varme vand i flasken gør, at luften inde i flasken bliver varmet op. Varm luft fylder mere end kold luft. Når luften i flasken bliver kølet ned kommer den til at fylde mindre og der kommer til, at "mangle" luft i flasken.

På den måde bliver der undertryk i flasken. Undertrykket gør, at ballonen bliver suget ned i flasken.

Undertryk i syltetøjsglas
Har du prøvet, når låget på et nyt glas syltetøj sidder fast? Du vrider låget, indtil det pludselig siger "svup", og låget kan drejes af.

Når syltetøjet (eller rødbederne, asierne eller de soltørrede tomater på dåse) bliver hældt ned i glasset, er det varmt. Derfor er luften mellem syltetøjet og låget varmt.

Sjov med opvask
Hvis du vasker et glas op i varmt vand og stiller det til at dryppe af på en fugtig karklud, vil du opleve, at der trænger vand op i glasset. Det er fordi, den varme luft i glasset køler af og kommer til at fylde mindre. Der bliver undertryk i glasset, og derfor bliver vandet suget op.