Gå til hovedindhold

Ballon på grillspyd

Når man puster en ballon op, vil der opstå en trykforskel mellem luften i ballonen og luften udenfor. Når ballonen punkteres hører man et brag, idet trykforskellen udlignes. I dette forsøg skal du punktere en ballon - men helt uden lyd!
 

Teknologi eller teknisk udstyr der bruges i forsøget

Balloner er teknisk udstyr. Den første gummiballon blev fremstillet af Michael Faraday og blev brugt til bl.a. at opbevare hydrogen i hans laboratorie. Læs mere om ballonen her.

Inspiration til variable du kan arbejde med i forsøget

Prøv at komme et lille stykke tape på området, hvor du stikker din pind igennem ballonen. Din variabel er materialet du stikker pinden igennem.

Prøv at puste ballonen op uden at slippe luft ud. Din variabel er hvor meget luft ballonen får lov at slippe ud, før du stikker pinden igennem.


Vejledning til forsøget


Materialer du skal bruge

  • En ballon
  • En blomsterpind/grillspyd

aktivitetsvejledning

  1. Pust ballonen helt op.
  2. Lad en smule luft sive ud igen.
  3. Bind knude på ballonen.
  4. Stik forsigtigt den spidse ende af blomsterpinden ind i bunden af ballonen (området af ballonen hvor farven er mørkere - lirk og drej evt. forsigtigt). Før nu pinden resten af vejen gennem ballonen op til knuden og før forsigtigt pinden igennem tæt ved knuden.

Obs: Det er en fordel at puste ballonen helt op inden der lukkes luft ud, da det mindsker overfladespændingen i ballonen.

Dataopsamling

  • Kan du punktere ballonen uden den brager? 
  • Hvorfor punkterer ballonen ikke?
  • Hvorfor skal man punktere ballonen i de mørke punkter?

Faglig forklaring

I ballonens to ender er overfladespændingen mindre end på resten af ballonen, og derfor er det muligt at presse pinden igennem ballonens lange molekyler uden, at disse går i stykker. Man kan se på ballonen, at spændingen i enderne er mindre, idet ballonens vægge er tykkere her og derfor mere mørke i farven.