Gå til hovedindhold

Bag en baconbolle af hvedemel

Hvede er en af de fødevarer, der produceres mest af i verden, og 99 procent af alle mennesker spiser hvede dagligt. I dette forsøg skal du undersøge, hvilke to energiholdige næringsstoffer hvede egentlig består af - og som giver os energi til livet.
 

Teknologi eller teknisk udstyr der bruges i forsøget

En elektrisk ovn er en analog høj-teknologi. En elektrisk strøm sendes igennem et varmelegeme i ovnen. Modstanden mod strømmen i varmelegemet gør det meget varmt, tilstrækkeligt varmt til at varme ovnrummet op. Jo bedre isoleret ovnen er, des bedre holder den på varmen.

Inspiration til variable du kan arbejde med i forsøget

Prøv at tage en glutenfri melblanding og udfør samme forsøg. Din variabel er meltypen.


Vejledning til forsøget


Materialer du skal bruge

Et køkken med ovn er optimalt, alternativt et lokale med håndvaske, hvorfra man har adgang til en ovn.

 • Hvedemel
 • Vand
 • Gær
 • En eller flere skåle
 • En ovn

Tip

Husk, at hvedemelet ikke må være glutenfrit

Aktivitetsvejledning

Se en film om forsøget. Den findes både i en kort og en længere version (se nedenfor). 

 1. Tænd først en ovn på 200°C.
 2. Lav en ganske almindelig klump dej med hvedemel, gær og vand, (ca. 200 gram mel og 1 dl vand er en passende mængde). Ælt dejen, og del den i to boller på bordet.
 3. Fyld skålen med vand fra den kolde hane.
 4. Tag nu den ene bolle og 'vask' den i vandet, dvs. ælt den i hånden nede under vandet
 5. Efter et par minutter bliver den mere gummiagtig og falder lidt fra hinanden. Sørg for at holde sammen på den. 
 6. Når vandet er blevet helt hvidt, sættes det til side, og en ny skål med rent vand tages i brug.
 7. Fortsæt med at vaske bollen i den nye skål og skift vand jævnligt. Det er kun den første skål med 'vaskevand', der skal gemmes. Bliv ved, indtil bollen er blevet helt tyggegummiagtig, og vandet ikke længere bliver uklart, når man ælter.
 8. Nu har du lavet tre ting, som er en del af et eksperiment: en almindelig bolle af hvedemel, en lille bolle af rent glutenprotein (vi kalder det en glutenbolle) og en skål med hvidt vaskevand.

Sådan ser den første skål ud, når du har vasket din dej i vand. Det uklare er stivelsen, der er blevet vasket ud. Venter du længe nok, bliver vandet klart, og stivelsen vil ligge som et lag på bunden.

Fortsæt først med glutenbollen: 

 1. Bag de to boller - den almindelige bolle og den vaskede glutenbolle - i en ovn ved 200°C i ca. 20 minutter, indtil de er brune. Kig løbende ind i ovnen og se, hvor forskelligt de opfører sig.

Baconbollen skåret op. Den kommer til at dufte af en blanding af flæskesvær og bacon. Mmmmm!

Undersøg nu vaskevandet:

 1. Efter at skålen har stået noget tid, hældes vandet forsigtigt fra, og det hvide bundfald kommer til syne. Det er vigtigt at fjerne så meget vand som muligt.

Efter at vandet med den udvaskede stivelse har stået, er der kommet et hvidt bundfald af stivelse. Her er vandet hældt meget forsigtigt fra.

 1. Nu kan I lege med det hvide bundfald, der opfører sig meget mærkeligt. Det er en slim, der er flydende, når den ligger stille, og fast, når man rører ved den. For yderligere information om slimen, se forsøgene 'Slim' og 'Et levende monster af kartoffelmel'.

Du kan se en kort film af forsøget her:

Og en længere og mere udførlig version her:

Dataopsamling

Prøv at svare på følgende spørgsmål:

 • Ved du, hvorfor en bolle hæver op når den bliver bagt?
 • Ved du, hvorfor en bagt bolle bliver luftig og blød?
 • Kender du til mennesker, der ikke kan tåle gluten?
 • På hvilken måde er bollerne forskellige, og hvorfor?
 • Hvorfor dufter den ene bolle af bacon?
 • Hvorfor opfører slimen sig så mærkeligt?
 • Hvad består hvedemel af?
 • Hvorfor kan nogle mennesker ikke tåle hvedemel?

Faglig forklaring

Hvede består hovedsagelig af to bestanddele: Stivelse og glutenproteiner. Bollerne bliver forskellige, fordi man vasker stivelsen ud af den ene bolle. Dermed er der kun glutenprotein tilbage. Glutenprotein er det, der giver bolledejen sin elasticitet, så en dej, der består af rent glutenprotein, er meget elastisk og føles nærmest som et stort tyggegummi.

Når man bager en bolle af rent glutenprotein, vil den dufte lidt ligesom andre proteinholdige madvarer. Der er mange proteiner i fødevarer fra dyr, og faktisk dufter bollen rigtig meget ligesom flæskesvær eller bacon.

Stivelsen består af molekyler, der griber fat i hinanden, når de bevæges. Derfor bliver de til et fast stof, når man rører rundt i slimen. Når slimen ligger stille, griber molekylerne ikke fat i hinanden, og derfor flyder det ud som en væske.

Det er også glutenprotein, der gør, at dejen kan hæve, når der kommer gær i. Hvede indeholder meget glutenprotein, så derfor er det godt til at bage luftigt brød. Andre kornsorter som havre, ris og majs indeholder ikke gluten, og derfor kan man ikke bage luftigt brød af dem.

Nogle mennesker kan ikke tåle gluten. Det skyldes en genetisk betinget sygdom, der hedder cøliaki. De får ondt i maven og problemer med fordøjelsen, hvis de spiser gluten, fordi det irriterer og nedbryder slimhinden i tarmen. Det anslås, at op mod 1 ud af 50 danskere har cøliaki. Den eneste behandling mod cøliaki er at spise en glutenfri kost, således at tarmens slimhinde kan genopbygge sig selv.

Hvedebrød er en meget energirig fødevare, fordi det indeholder en stor mængde kulhydrat og protein. For mange mennesker i verdens fattige egne er det er en livsnødvendig kilde til energi. I Danmark og andre mere velstillede lande er billedet omvendt, da mange mennesker bliver overvægtige, fordi de har svært ved at begrænse deres indtag af hvedebrød.

Temarelation: Energi til livet
Energien i hvede kommer fra kulhydrat og protein, og omtrent 99 procent af alle mennesker spiser hvede på daglig basis. Hvede er den afgrøde, der fylder mest af jordklodens overflade, og den er dermed en af de vigtigste kilder til energi i menneskets liv.